Pahorju je vendarle uspelo: Svetlič je novi ustavni sodnik

Slovenija 10. Nov 202106:16 > 15:22 12 komentarjev
Rok Svetlič
Borut Živulović/BOBO

Poslanci in poslanke so na tajnem glasovanju Roka Svetliča potrdili za novega ustavnega sodnika. Za imenovanje je glasovalo 46 poslank in poslancev, proti nihče.

Večji del opozicije glasovnic ni prevzel. Kot neuradno slišimo, ravno zato, da bi se izognili različnim špekulacijam, kako je kdo glasoval. Tako je mogoče sklepati, da so podporo Roku Svetliču poleg koalicijskih poslancev namenili še poslanci SNS, Desusa in poslanca narodnih skupnosti.

Svetlič se je v krajšem nagovoru po izvolitvi zahvalil za izkazano podporo. Poudaril je, da bo naredil vse, da bo lahko prav vsak človek, posebej tisti z roba družbe, brez kapitalske, ekonomske moči verjel, da ima v pravu Republike Slovenije zanesljivega zaveznika.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je po glasovanju dejal, da so v SDS zadovoljni, da je ustavni sodnik izvoljen in da je predsednik države Borut Pahor vztrajal pri kandidatu. “Glasovanje je tudi pokazalo, da parlament ni viseč,” je dodal.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je še pred glasovanjem dejala, da v stranki Svetliča absolutno ne podpirajo, saj nima osnovnih kompetenc. Zavzemajo se, da bi žensko (Dunjo Jadek Pensa, op. p.) na ustavnem sodišču nadomestila ženska, da bi bil kandidat oziroma kandidatka iz sodniških vrst, prednost pa bi dali kandidatom s področja gospodarskega kriminala.

Tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga je dejala, da Svetliča ne podpirajo in si želijo boljšega kandidata. Nepovezani poslanci so se zato pridružili opoziciji pri tem, da niso dvignili glasovnic.

Glasovanje o kandidaturi Svetliča za ustavnega sodnika je bilo prvič predvideno 26. oktobra. Zaradi odsotnosti dveh poslancev stranke Desus in obstrukcije dela opozicije bi takrat težko zagotovili najmanj 46 glasov, kolikor jih je potrebnih za izvolitev, zato so glasovanje preložili.

Podpora Svetliču je postala negotova predvsem zaradi očitkov, da za ustavnega sodnika nima potrebnih kvalifikacij, da ima neprimerna stališča do ravnanja z migranti na mejah, kar je Svetlič v javni predstavitvi zanikal. Pahor je po prestavitvi glasovanja sicer ugotavljal, da je skupina nepovezanih poslancev po vložitvi Svetličeve kandidature odtegnila svojo podporo. Tudi del opozicije je javno napovedal, da ga ne bo podprl.

Po nedavnih posvetovanjih z vodji poslanskih skupin pa je predsednik ugotovil, da ima Svetlič še vedno zadostno podporo za izvolitev v DZ. Predstojnik Pravnega inštituta pri Znanstvenoraziskovalnem središču Koper Svetlič je sicer že njegov četrti kandidat za ustavnega sodnika, pred tem pa so v DZ vsi njegovi predlogi ostali brez zadostne podpore.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje