Zakonu, ki uvaja popolno prepoved frackinga, se obeta podpora

Slovenija 31. Mar 202207:09 > 17:12 0 komentarjev
državni zbor
Matija Sušnik/DZ

DZ je opravil tretjo obravnavo predloga novele zakona o rudarstvu, ki med drugim uvaja popolno prepoved hidravličnega lomljenja oziroma frackinga. Poslanci opozicije so vnovič pozdravili to rešitev, ki je bila na poslanskih klopeh že petkrat, a jo je koalicija doslej zavračala. Ne glede na še nekaj obstoječim zadržkom se predlogu novele obeta podpora.

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič je na današnji izredni seji DZ uvodoma poudaril, da je bil predlog novele pripravljen na podlagi ugotovljenih pomanjkljivosti pri izvajanju upravnih in drugih nalog, v sodnih postopkih ter na podlagi pripomb strokovne in druge javnosti.

Med poglavitnimi spremembami je izpostavil popolno prepoved frackinga, definicije nekaterih pojmov, ureditev posebnih primerov podaljšanja rudarske pravice in koncesije, uvajanje digitalne rudarske knjige ter prenos pristojnosti nosilca urejanja prostora za področje rudarstva za občinsko prostorsko načrtovanje z infrastrukturnega ministrstva na Geološki zavod Slovenije.

Rešitve so po njegovih besedah pripravljene tudi za plačilo nadomestila za pridobljeno mineralno surovino pri sanaciji nelegalnega kopa za primere, ko rudarska pravica in koncesija za izkoriščanje prenehata pred izvedbo sanacije, dodatno pa še za področje prenosa rudarskih pravic v primeru stečaja koncesionarja. Predlog med drugim izpopolnjuje še področje reguliranih poklicev v rudarstvu, na novo opredeljuje nekatere prekrške ter dodaja pravno podlago za financiranje monitoringa in vzdrževanje trajnih jamskih objektov po zaprtju premogovnikov, je naštel Mihelič.

V opoziciji zadovoljni, da se je vlada odločila prepovedati fracking

V opoziciji so v predstavitvi poslanskih stališč izražali predvsem zadovoljstvo, da se je vlada končno odločila v celoti prepovedati fracking. Kot je opozoril Primož Siter (Levica), so se v tem mandatu za prepoved hidravličnega lomljenja zavzeli s petimi zakonskimi predlogi, a vsakič neuspešno. Koalicijsko dopolnilo za popolno prepoved je označil za čudežnega. Predloga zakona pa v Levici ne bodo podprli, ker da je v njem še več določb v smeri nesprejemljivega prilagajanja zakonodaje imetnikom rudarske pravice.

Da so nekatere rešitve sporne, se strinjajo v LMŠ, kjer se bodo zato pri glasovanju prav tako vzdržali, je napovedal Robert Pavšič. “Človek lahko po tej dolgotrajni sagi glede frackinga samo zavzdihne,” je dejal in vendarle izrazil zadovoljstvo, da jim je uspelo zaščititi Prekmurje oz. Petišovce pred načrti britanske družbe Ascent Resources za vrtanje. Da bo treba nekatere sporne rešitve, ki jih predvideva novela, v prihodnjem mandatu popraviti, je napovedal Željko Cigler (SD).

“Veseli nas, da smo v zakonodajnem postopku dosegli konsenz in da bo fracking po zadnjem glasovanju o zakonu v Sloveniji resnično in v celoti prepovedan. Škodljivost te tehnologije namreč prepoznava vedno večji del Evrope. In to, da je škodljiva, ni predpostavka, temveč dejstvo. /…/ V tujini beležijo bisezmične aktivnosti, posedanje, onesnaženje vode,” je pomen osrednje rešitve v predlogu argumentiral Andrej Rajh (SAB).

Slovencem več pomeni čisto okolje kot pa umazan tuj denar, ga je dopolnil Dušan Šiško (SNS). “Za naše naslednje generacije želimo, da hodijo po trdni zemlji, pijejo neoporečno vodo in dihajo čisti zrak. Vse to bodo lahko imeli naši nadaljnji rodovi, če bomo imeli pametno politiko, ki bo znala reči odločen ne frackingu,” verjame. V DeSUS so medtem poleg prepovedi frackinga pozdravili tudi predvideno poenostavitev postopkov na osnovi digitalizacije, saj je odprava administrativnih ovir, tako Ivan Hršak, pomemben vidik izboljšanja kakovosti življenja. Tudi v NSI so zadovoljni, da predlog prinaša določene poenostavitve in racionalizacijo, je povedala Tadeja Šuštar Zalar.

Predlagana novela odpravlja nekatere sistemske pomanjkljivosti veljavnega zakona, poenostavlja in skrajšuje nekatere postopke, tiste, ki so nejasno urejeni, pa natančneje regulira. Na ta način bodo jasnejši in preglednejši, nekateri pa tudi bistveno krajši, je nanizal Franci Kepa (SDS). K predlogu zakona je bilo vloženih še nekaj dopolnil. Glasovanje bo 6. ali 7. aprila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!