Koalicija meni, da predlog SDS za pomoč ribičem spodkopava arbitražno razsodbo

Slovenija 14. Jun 202406:23 > 12:37 3 komentarji
arbitraža
Foto: Srdjan Živulović/ BOBO

Poslanci so danes predstavili stališča o predlogu SDS o pomoči ribičem, po katerem bi vlada poravnala globe, ki jih je ribičem za ribolov v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji, izdala Hrvaška. Po mnenju koalicije je vladni predlog ustreznejši, saj ne predvideva plačila glob vnaprej, kar bi pomenilo spodkopavanje arbitraže.

Na današnji izredni seji razprave in glasovanja ni bilo, saj je predlog SDS v torek zavrnil pristojni odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Poslanske skupine so tako le prestavile stališča o njem.

Koalicijski poslanci so izpostavili, da je predlog spremembe zakona za pomoč ribičem, ki ga je v četrtek sprejela vlada in ga poslala v sprejem državnemu zboru po skrajšanem postopku, ustreznejši, saj za razliko od predloga SDS ne predvideva plačila glob vnaprej. Plačila vnaprej bi namreč po njihovi oceni pomenila nepriznavanje arbitražne razsodbe oz. priznavanje pristojnosti hrvaških organov v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji.

Predlagateljica, stranka SDS, je medtem poudarila, da med predlogoma ni razlike. Kot so trdili, je isto, če Slovenija ribiču da denar za plačilni nalog ali pa za premičnino ali nepremičnino, ki bi mu jo zasegli zaradi neplačila globe. “Nobene razlike ni med tem, kar predlagamo mi in med tem, kar boste v ta parlament prinesli vi,” je dejal poslanec SDS Žan Mahnič.

SDS je predlog spremembe zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško (Zuvras) pripravila po majski razsodbi Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) glede pritožb ribičev proti Hrvaški zaradi izdajanja kazni za ribolov v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji.

Po mnenju sodišča bi namreč pritožniki lahko predvideli, da bo njihovo ravnanje v spornih vodah predstavljalo prekrške skladno s hrvaško zakonodajo. Največja opozicijska stranka je v luči tega pripravila predlog spremembe zakona, po katerem bi vlada ribičem v 30 dneh poravnala izdane globe. Teh je za okoli 3,4 milijone evrov, vendar niso vse pravnomočne.

Vlada je že v torek opozorila, da bi plačilo glob vnaprej pomenilo, da Slovenija priznava pristojnost hrvaških organov v delu morja, ki je po arbitraži slovensko. Z novelo, ki jo predlaga vlada, bi s spremembo dveh členov predvideva nadomestila ribičem zaradi izpada dohodka in pravno pomoč.

Namesto plačila glob vnaprej naj bi vlada ribičem zagotovila oz. povrnila sredstva za plačilo glob in pravne pomoči, če bi hrvaški organi začeli s prisilnimi izterjavami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje