Poslanci na odboru podprli novelo zakona o mladinskih svetih

Slovenija 08. Maj 202410:35 0 komentarjev
Državni zbor
Aljaž Uršej/N1

Odbor DZ za izobraževanje, znanost in mladino je podprl predlog novele zakona o mladinskih svetih, ki uvaja možnost ustanavljanja medobčinskih mladinskih svetov ter vključevanja mladih v postopke odločanja na lokalni ravni. Predlog so pripravili člani Kluba mladih poslancev iz različnih poslanskih skupin, na odboru pa je dobil soglasno podporo.

Predlog novele zakona o mladinskih svetih so v Klubu mladih poslancev pripravili na pobudo Mladinskega sveta Slovenije, v postopek pa so ga vložili s podpisi vseh petih članov, ki prihajajo iz poslanskih skupin Svobode, SDS in SD. Predvideva dve rešitvi, s katerima se bo po navedbah predlagateljev krepilo aktivno državljanstvo mladih v Sloveniji.

Kot je pojasnila Lucija Tacer (Svoboda), je prva rešitev v predlagani noveli možnost ustanavljanja medobčinskih mladinskih svetov. To bo mladim iz manjših občin omogočilo, da sodelujejo v mladinskih svetih lokalnih skupnosti, ki jih trenutno lahko v posamezni občini ustanavljajo samo tiste mladinske organizacije, ki imajo sedež v tej občini.

Druga rešitev predvideva, da se vključuje mlade in mladinske organizacije v postopke odločanja na lokalni ravni in se jih o spremembah, ki jih zadevajo, ne zgolj obvešča, kakor zakon določa zdaj. Predlog po besedah Tacer pomeni korak naprej na področju mladinskega organiziranja in spodbujanja mladih k aktivnemu državljanstvu.

Pod predlog je podpisan tudi poslanec SDS Andrej Hoivik, ki je povedal, da ga podpira tudi poslanska skupina. Po njegovih besedah gre za prvi korak, ki bo pokazal pravo pot, da bodo tudi mladi slišani ne le na državni, ampak tudi na lokalni ravni. Poslanec SD Damijan Zrim, ki je tudi med predlagatelji, pa je poudaril, da so se mladi poslanci prvič povezali v “nadstrankarsko skupino” in vodijo drugačno politiko.

Izhodišča predloga podpira tudi vlada. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Jasne Rojc vlada razume izzive pri organiziranju in združevanju mladih v manjših lokalnih skupnostih z namenom večje participacije in večje reprezentativnosti mladih na lokalni ravni. Sprememba člena, ki govori o vključevanju mladinskih organizacij v postopke odločanja na lokalni ravni, pa je po mnenju vlade nepotrebna, saj da mladinski sveti že po sedanji ureditvi lahko podajajo svoje mnenje.

Po besedah predsednice Mladinskega sveta Slovenije Eve Kotnik pa sta obe predlagani spremembi ključnega pomena. Novela je po njenih besedah neposreden odgovor na razmere na terenu, z njo pa naslavljajo najbolj akutne izzive, s katerimi se soočajo mladinske organizacije. Kot je povedala, je zanimanje lokalnih mladinskih organizacij za ustanavljanje medobčinskih mladinskih svetov že pred sprejetjem zakona precejšnje.

Člani odbora so k predlogu sprejeli še dve dopolnili, s katerima so sledili mnenju zakonodajno-pravne službe DZ. Tako dopolnili kot predlog v celoti so sprejeli soglasno, z 11 glasovi za in nobenim proti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!