Poslanci uzakonili obvezno označevanje psov že v leglu

Slovenija 22. Sep 202112:57 > 13:57 0 komentarjev
Vreme
Žiga Živulovič jr./BOBO

Poslanci so z veliko večino sprejeli zakon o zaščiti živali. Ta med drugim prinaša obvezno označevanje psov v leglu, dodatno pa določa tudi kritje stroškov za oskrbo zapuščenih živali.

Poslanci so z 87 glasovi za sprejeli zakon o zaščiti živali. Proti je glasoval zgolj poslanec Desusa Ivan Hršak.

Obvezno bo označevanje psov že v leglu. Prav tako novela predvideva prostovoljno označevanje mačk. Dopolnjujejo se določbe o nevarnih psih in ureja status pastirskih psov. Uvaja se prepoved privezovanja psov z določenimi izjemami, prav tako so prepovedali električne ovratnice.

Prepovedujejo se tudi usmrtitve živali zaradi pridobivanja kož ali krzna ter zdravih zapuščenih domačih živali v zavetiščih po 30 dneh. Ob tem se dodatno določa nosilce stroškov za oskrbo zapuščenih živali; ta bo do 30 dni strošek občine, nato imetnika zavetišča, od 120 dneva pa države. Novela predvideva tudi omejitve pri posedovanju eksotičnih vrst živali.

Poslanec SNS Jani Ivanuša je v včerajšnji razpravi dejal, da bi bilo v prihodnje smotrno premisliti tudi o davku na domače hišne živali, saj so te “svojevrsten luksuz”.

Za privez na vodilo poleg oprsnic tudi široke ovratnice

Potem ko so na odboru na predlog Levice sprejeli dopolnilo, da mora biti pes na vodoravno vodilo privezan z oprsnico in ne klasično ovratnico, so koalicijski poslanci za sejo DZ vložili dopolnilo, po katerem bi pse lahko privezovali na vodilo tudi s širokimi ovratnicami, ki niso na zateg. Nekateri poslanci so opozorili, da oprsnice niso primerne za vse pse in lahko povzročijo tudi poškodbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!