Poslanec Gibanja Svoboda, ki je dobil več glasov kot Robert Golob

Slovenija 25. Apr 202214:44 > 17:37 0 komentarjev
matej arčon
Borut Živulović/BOBO

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah so bili nekateri kandidati v DZ izvoljeni z več tisoč glasovi, drugi pa le z nekaj sto. Med izvoljenimi poslanci je največ glasov, dobrih 15.000, prejel nekdanji novogoriški župan Matej Arčon (Svoboda), najmanj pa aktualna poslanka SD Bojana Muršič. Nekatere pa je volilna aritmetika stala uvrstitve v DZ.

Zaradi proporcionalnega volilnega sistema z volilnimi okraji, ki velja v Sloveniji, ni nujno, da so v DZ izvoljeni tisti kandidati, ki dobijo največ glasov. Kdo bo zasedel poslansko funkcijo, namreč ni odvisno le od tega, koliko glasov je prejel kandidat, pač pa od deleža glasov, ki jih je dobil v volilnem okraju, ter od tega, kakšen delež so dobili kandidati iste stranke v volilni enoti. V DZ se tako uvrstijo kandidati, ki so v volilni enoti zbrali najvišji delež glasov med kandidati iste stranke.

Med poslanci, izvoljenimi v nedeljo, so tako po delnih neuradnih podatkih Državne volilne komisije (DVK) nekateri prejeli več tisoč, drugi pa le nekaj sto glasov.

Zmagovalka nedeljskih volitev Gibanje Svoboda je najbolj prepričljivo slavila v dveh novogoriških volilnih okrajih, kjer je nekdanji župan Nove Gorice Matej Arčon dobil dobrih 15.000 glasov oziroma slabih 44 odstotkov. Predsednik omenjene stranke Robert Golob je v volilnih okrajih Ljubljana Center in Ljubljana Šiška prejel dobrih 9.600 glasov, prvaka SDS Janeza Janšo pa je v volilnih enotah Grosuplje 1 in Ivančna Gorica podprlo skoraj 7.700 glasov.

Po drugi strani so bili nekateri kandidati v DZ izvoljeni z le nekaj sto glasovi. Najmanj glasov med izvoljenimi poslanci, dobrih 600, je prejela aktualna poslanka SD Bojana Muršič, manj kot 1.000 glasov pa tudi kandidati Levice Miha Kordiš, Matej T. Vatovec in Ana Černe. Volilna aritmetika pa je nekatere kandidate stala uvrstitve v DZ, čeprav so prejeli več glasov kot izvoljeni poslanci.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!