Poslanec Horvath še naprej opravlja dve nezdružljivi funkciji

Slovenija 03. Dec 202110:35 2 komentarja
Ferenc Horvath
Žiga Živulović Jr./BOBO

Komisija za preprečevanje korupcije ugotavlja, da poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath še naprej opravlja tudi funkcijo člana sveta Madžarske samoupravne narodnostne skupnosti občine Lendava, kljub temu da ga je komisija opozorila na nezdružljivost obeh funkcij. Dve funkciji, ki sta po zakonu nezdružljivi, še naprej opravlja tudi župan Gornje Radgone Stanislav Rojko.

Poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath, ki opravlja tudi funkcijo člana sveta Madžarske samoupravne narodnostne skupnosti občine Lendava, ni odpravil nezdružljivosti funkcij, k čemur ga je pozvala protikorupcijska komisija. Enako velja za župana Gornje Radgone Stanislava Rojka, ki je hkrati direktor gospodarske družbe, ugotavlja Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Postopek zoper Horvatha KPK začela po prijavi

KPK je postopek zaradi suma kršitve nezdružljivosti funkcij poslanca Horvatha začela na podlagi prejete prijave, postopek zaradi suma nezdružljivosti funkcij župana Rojka pa je uvedla na lastno pobudo.

V uvedenih postopkih je KPK ugotovila, da Horvath ob poslanski opravlja še funkcijo člana sveta Madžarske samoupravne narodnostne skupnosti občine Lendava, Rojko pa funkcijo direktorja gospodarske družbe Gozdarstvo Gornja Radgona.

V obeh primerih gre za funkciji v osebah javnega oziroma zasebnega prava, ki sta nezdružljivi s funkcijo poklicnega funkcionarja, je ugotovila KPK.

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije določa, da poklicni funkcionar ne sme biti član oziroma opravljati dejavnosti upravljanja, nadzora ali zastopanja v gospodarskih družbah, gospodarskih interesnih združenjih, zadrugah, javnih zavodih, javnih skladih, javnih agencijah in drugih osebah javnega ali zasebnega prava, razen v društvih, ustanovah in političnih strankah. Prepoved je absolutna in je ni mogoče preseči z nobenim pravnim sredstvo, ob tem opozarja KPK.

Za odpravo nezdružljivosti sta imela tri mesece, pa tega nista storila

Tako je funkcija poklicnega funkcionarja nezdružljiva s članstvom v svetu Madžarske samoupravne narodnostne skupnosti občine Lendava, ki je oseba javnega prava. Prav tako je funkcija poklicnega funkcionarja nezdružljiva z dejavnostjo zastopanja, kot jo opravlja direktor gospodarske družbe Gozdarstvo Gornja Radgona.

Komisija je funkcionarja opozorila, da njuni funkciji nista združljivi ter ju hkrati pozvala, da v roku treh mesecev nezdružljivosti odpravita, česar omenjena funkcionarja nista storila.

Zato na podlagi zakona o integriteti KPK javnost obvešča o svojih ugotovitvah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje