Posledice neurja v Cerknem obsežnejše, kot je bilo videti

Slovenija 15. Jul 202300:29 0 komentarjev
Posledice neurja v Cerknem
Policijska postaja Idrija

Župan Občine Cerkno Gašper Uršič je po ogledu posledic neurja dejal, da je škoda večja, kot je bilo videti sprva.

Posledice neurja v Cerknem so bolj obsežne, kot je bilo videti v četrtek zvečer, je razmere v občini predsedniku državnega sveta Marku Lotriču in državnemu svetniku Andreju Poglajnu opisal župan Občine Cerkno Gašper Uršič. Lotrič in Poglajen sta si skupaj z županom ogledala posledice nevihte, so sporočili iz državnega sveta.

Lotrič se je zahvalil županu, gasilcem, civilni zaščiti, prostovoljcem in vsem drugim, ki so prebivalcem priskočili na pomoč. Spomnil je na ujme 2007 in dejal, da so takratni dogodki sprožili izvedbo določenih protipoplavnih zaščitnih ukrepov, za katere se je v četrtek ponovno izkazalo, kako zelo so pomembni.

Bistveno več škode kot leta 2007

Po županovi oceni je četrtkovo neurje na državnih in lokalnih cestah ter vodotokih povzročilo bistveno več škode kot neurje iz leta 2007. Poudaril je, da so prebivalci prestrašeni in upajo na čimprejšnjo pomoč. Posledice neurja si je medtem ogledal tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki je spregovoril o podnebnih spremembah in nujnosti rednega preventivnega urejanja vodotokov. Dodal je, da bodo na vladi občinam zagotovili sredstva za intervencijo.

Poglajen je ob tem poudaril, da so ti kraji velikokrat odstriženi od določenih projektov, ki bi morali biti realizirani, in da morajo politiki strniti vrste ter se resno lotiti sanacije, poleg tega pa določiti tudi načrt preventive.

“Vpričo podnebnih sprememb imamo tudi v naši državi vedno več ekstremnih vremenskih pojavov. Ob takšnih dogodkih postane vidno, kako pomembna je dobra in kvalitetno vzdrževana vodna infrastruktura. Ena pomembnih nalog države je, da zagotavlja dovolj sredstev zanjo. Verjamem, da bomo zmogli napor in sredstva zagotavljali tudi v prihodnje, saj je razvidno, da je vsak evro, ki je vložen v preventivo in urejanje vodotokov, dobro izrabljen,” so Brežanove besede povzeli v sporočilu ministrstva.

Na določenih območjih razglašena povečana stopnja ogroženosti

Direktorica direkcije za vode Neža Kodre je na skupni novinarski konferenci pojasnila, da so na direkciji razglasili povečano stopnjo ogroženosti na posameznih območjih. “Na sektorju območja Drave, Savinje, srednje Save in Soče smo v okviru koncesijske pogodbe aktivirali pooblaščene osebe za interventna dela, ki pregledujejo in popisujejo prizadeta območja,” je navedla.

V občini Cerkno v okviru interventnih ukrepov izvajajo odstranjevanje naplavin in plavja za zagotavljanje pretočnosti strug ter nujne utrditve brežin na Cerknici nad Cerknim ter pritokih Maška, Čerinščica in Trševka ter v povirju Cerknice. V naslednjih dneh bodo po njenih besedah nadaljevali zbiranje podatkov o stanju vodne infrastrukture in vodnih zemljišč, ocenjevanje škode ter izvajanje interventnih del. Sama ocena škode še ni znana. Po ogledu vseh kritičnih območij bodo na direkciji podali natančnejše podatke o lokacijah in višini intervencijskih del.

V skladu z določili zakona o odpravi posledic naravnih nesreč je skrb za odpravo posledic naravnih nesreč pomemben segment dela ministrstva za naravne vire in prostor. Naloga občin je, da prijavijo škodo in predloge projektov, na podlagi katerih bodo na ministrstvu pripravili sanacijski program, ki ga potem potrjuje vlada. Ključno je delo za preprečevanje poplav z rednim vzdrževanjem vodotokov in izvajanjem protipoplavnih ukrepov, za kar bo v bodoče treba zagotoviti primeren obseg sredstev. V zadnjih desetih letih je v povprečju v Sloveniji približno 150 milijonov evrov škode zaradi poplav, so še navedli na ministrstvu.

Posledice neurja v Cerknem
Klemen Golob/BOBO

Hudo poškodovana Partizanska bolnico Franja

Neurje je v občini povzročilo obsežno škodo. Med drugim je hudo poškodovalo Partizansko bolnico Franja, ki bo zaradi obsežnih poškodb na objektih v sklopu bolnice in oviranega dostopa do vhodnega objekta v letošnji sezoni najverjetneje ostala zaprta za turiste.

Poplavljeni so bili prostori pošte v Cerknem, precejšnja škoda je nastala tudi na cestni in drugi javni infrastrukturi. Veliko škode pa so utrpeli tudi prebivalci, saj je bilo poškodovanih več stanovanjskih objektov in drugih zasebnih nepremičnin ter poljščin in vrtov.

Vladni predstavniki na prizadetih območjih

Po območjih, ki jih je četrtkovo neurje najbolj prizadelo se medtem vrstijo obiski političnih predstavnikov. Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved in poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan sta si škodo ogledala na Krškem, minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda pa je obiskal v neurju poškodovano šolo v Pomurju. Cerkno si bo v soboto ogledal še Medved, prihodnji teden pa tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Predsednik vlade Robert Golob si je medtem ogledal posledice neurij v občini Brežice. Obljubil je, da bo vlada poskusila narediti vse, da bi ljudje čim hitreje lahko prišli do pomoči, saj so redni postopki zelo dolgotrajni. Hitro pomoč države je na terenu obljubil tudi Medved.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!