“Tako ni bilo že od Železnikov leta 2007. Sreča v nesreči, da ni bilo žrtev”

Slovenija 14. Jul 202310:00 > 12:22 1 komentar

Včerajšnje vremensko dogajanje je bilo izjemno pestro. Po besedah meteorologa Agencije RS za okolje Blaža Štera takšnega vremenskega dogodka ni bilo vse od poplav v Železnikih leta 2007. Sreča v nesreči je bila, da je nastala samo gmotna škoda in da ni bilo žrtev, je poudaril.

Za nami sta dva dni hudih neurij. V petek je nevihtni sistem povzročil škodo vse od Posočja do Pomurja, včeraj pa je bilo najhuje v Cerknem in Krškem. Cerkno so prizadele hudourniške poplave, Krško pa debela toča.

Velikost toče, ki je včeraj padla v Krškem, ne ustreza več starim primerjavam, ki jih poznamo. “Včasih je bila kot oreh debela toča, potem kot jajce debela toča, zdaj pa bi potrebovali še kakšno drugo primerjavo, ko so dimenzije tudi 10 centimetrov ali več,” je za N1 dejal meteorolog Blaž Šter.

Neurja, ki so v zadnjih dveh dneh prizadela našo državo, so s sabo prinesla hudo uničenje. Močan veter v noči na sredo, nevihtni sistem, ki je povzročil škodo na severu Slovenije vse od zahoda proti vzhodu, nato malo premora, včeraj popoldne pa nove nevihte.

Po Šterovih besedah je izstopala predvsem supercelična nevihta, ki je včeraj popoldne nastala v bližini Ljubljane in se pomaknila nad Dolenjsko in Posavje. Pot je nadaljevala do Hrvaške, prišla pa je celo do Romunije. Toča je poleg Krškega prizadela tudi zahodni in južni del Ljubljane. Proti večeru so močne padavine na območju Cerknega sprožile še hudourniške poplave.

“Takšnega dogodka nismo imeli vse od Železnikov leta 2007. Sreča v nesreči, da so neurja povzročila le gmotno škodo. Pri takšnih neurjih bi lahko bile tudi žrtve. Sreča je tudi, da se je močan veter zgodil ponoči, da na cestah, ko so padala drevesa, ni bilo ljudi. Lahko bi bilo mnogo huje,” je poudaril Šter.

V naslednjih dneh nas čaka nov vročinski val, ki bo trajal do torka ali srede. Po tej vročini situacija ne bo bistveno drugačna kot ta teden, a pri nastanku teh močnih neurij so pomembni tudi najmanjši detajli, zato še ni mogoče napovedati, kaj se bo dogajalo. “Biti moramo vremensko budni oziroma pozorni,” je še dodal sogovornik.

Kljub številnim nevihtam padavinski rekordi niso padli

Padavinski rekordi v četrtek vseeno niso padli, je dejal Šter. Arso je na Facebooku objavil, da je v četrtek sicer padlo večinoma od 30 do 50 milimetrov dežja, le nekaj dežja pa so dobili na Primorskem. Na širšem območju Cerknega je skupaj padlo do 115,5 milimetrov, na postaji Blegoš skupaj 113,9 milimetrov, v uri in pol pa 90 milimetrov dežja. Med polnočjo in 22. uro je na postaji Rogla padlo skupaj 87,7 milimetra, na postaji Davča 78,3 milimetra, na postaji Šebreljski vrh pa 75,7 milimetra dežja. Več kot 60 milimetrov dežja je v četrtek zapadlo še v Ljubljani, Kranju, Jelendolu in na Vršiču. Približno taka količina padavin kot na območju Cerknega je padla tudi na območju Posavja. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje