Država napovedala plačilo stroškov intervencij: “Škoda bo zelo, zelo velika”

Slovenija 14. Jul 202314:14 > 16:31 0 komentarjev
Brežice
Neurje.si/FACEBOOK

Na Dolenjskem in v Posavju je okoli kilometer širok pas toče v četrtek popoldne prešel območje od občine Mirna do občine Krško in povzročil precejšnjo škodo, ki jo še odpravljajo. Največ škode je po oceni županov v kmetijstvu, na strehah objektov in avtomobilih. Škodo sta si že ogledala tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved in poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Hudo neurje je v četrtek prizadelo tudi Posavje. V Mestni občini Krško je toča, velika tudi do sedem centimetrov, poškodovala strehe več sto objektov in veliko avtomobilov. “Poškodovani so bili vsi avtomobili brez zavetja na območjih mestne četrti Krško ter krajevnih skupnosti Zdole, Stari Grad, Dolenja vas, Brestanica, Senovo, Spodnji Stari Grad, Gora, Libna, Cesta, Dunaj, Videm in delno tudi Veliki Trn. Poškodovana so tudi vsa občinska vozila, ki so bila parkirana pred mestno hišo,” je povedal krški župan Janez Kerin.

Škoda bo po njegovih besedah velika tudi v kmetijstvu. Po območju je namreč klestila tudi 12 centimetrska toča.

Posledice neurja sta si v spremstvu krškega župana Kerina v Posavju danes ogledala tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved in poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Medved je prizadetim občinam obljubil hitro pomoč države.

Medved: “Škoda zelo, zelo velika”

Po Medvedovi oceni je škoda po neurju, ki je v četrtek v dveh valovih prizadelo Slovenijo, od območja do območja različna. V Brežicah je v glavnem uničen pridelek na kmetijskih površinah, v Krškem je uničenih več sto objektov in neznano število avtomobilov. Podobno kot v Krškem je bilo v Prekmurju, na Koroškem in savinjskem je težave povzročal veter, v Cerknem poplave. “Če potegnemo skupni imenovalec za vse, bo škoda zelo, zelo velika,” je dejal.

Namen države je po njegovih besedah prizadetim občinam čim prej pomagati, v prvi vrsti nameravajo pokriti stroške intervencij, kar so prvič naredili že ob majskih ujmah v severovzhodni Sloveniji.

Iz Uprave RS za zaščito in reševanje so občinam, ki so kakor koli prizadete, tako že poslali pozive, da omenjene stroške čim prej ocenijo, nato pa bodo naredili vse, da se čim prej pripravi vse potrebno za njihovo odobritev na vladi, je povedal.

V nadaljevanju bo po besedah državnega sekretarja sledil še poziv za oceno škode za sanacijo prizadetih območij.

Škoda bo večja kot ob spomladanski ujmi

Ocenil je, da bo škoda tokrat presegla škodo, ki je nastala ob spomladanski ujmi na severovzhodu države in je bila ocenjena na okoli pet milijonov evrov. “V tokratnem primeru lahko že zdaj govorimo o bistveno, bistveno večji škodi,” je dejal.

Povedal je, da so vsem prizadetim občinam že ponudili pomoč, vključno z občino Cerkno, kjer je prišlo do obilnih poplav. Omenjeni občini so ponudili tudi pomoč Slovenske vojske, a so jim za zdaj zagotovili, da zmorejo tudi brez nje. Enako so pomoč vojske ponudili drugim občinam, je dejal.

medved in šestan v posavju
Ministrstvo za obrambo/Twitter

Posebej je izpostavil, da namerava država priskočiti na pomoč tako, da bo namesto občin plačala stroške intervencije gasilcem iz drugih občin, ki so priskočili na pomoč. Prej so namreč praviloma te stroške plačale občine same, po lanski spremembi zakonodaje pa lahko ob aktivaciji državnega načrta ali na predlog poveljnika republiškega štaba civilne zaščite te stroške pokrije država. Šestan je ob tem potrdil, da bo takšen predlog podal, ob tem pa pričakuje hiter odziv občin.

Na klicni center so sicer v času neurja in pozneje prejeli več kot 200 klicev, na katere se je odzvalo 95 gasilcev z 20 vozili. Pri tem je župan izrazil zadovoljstvo, da se nihče od tistih, ki so sodelovali v intervenciji, ni poškodoval.

Popis škode že poteka

Kakšna bo višina škoda, bodo po besedah krškega župana Kerina ugotavljale komisije. Ocenjujejo, da je toča v vinogradih, sadovnjakih in vrtovih, kjer ni bilo zaščitnih ponjav, uničila celoten pridelek, medtem ko je na poljščinah škoda 90-odstotna.

V občini posledice neurja še ocenjujejo. Čez dan je že stekel popis škode, v ponedeljek bo občinska komisija za elementarne nesreče začela tudi z ogledi škode v kmetijstvu.

Škoda v Mirni bo presegla 100.000 evrov

V občini Mirna jo je po besedah župana Dušana Skerbiša najbolj skupilo središče Mirne, kjer je toča, velika kot jajce, poškodovala več streh, med njimi tudi streho občinske stavbe in šole, ter več sto avtomobilov. Precej škode je nastalo tudi na kmetijskih pridelkih.

Streho ene od hiš so gasilci prekrili s folijo, na ostalih, ki so bile manj poškodovane, poteka zamenjava strešnikov. Podstrešje občinske stavbe je popolnoma razmočeno in ga bo treba skupaj s streho v prihodnjih dneh sanirati, je povedal.

Kako velika bo škoda, je po besedah župana težko reči, saj njen popis še poteka, zagotovo pa bo presegla nekaj 100.000 evrov. Veliko ljudi ima sicer premoženje zavarovano, ne pa vsi, je povedal.

V občini Brežice je po besedah tamkajšnjega župana Ivana Molana velika škoda nastala predvsem v kmetijstvu, manj je škode na objektih. Poškodovani so sadno drevje in vinogradi, predvsem tam, kjer nimajo mrež proti toči.

Manj škode v Šentrupertu in Sevnici

Kmetijski pridelki so poškodovani tudi v občini Mokronog – Trebelno, kjer jih je po besedah župana Franca Glušiča toča na srečo zgolj oplazila. Še največ škode je v Laknicah in na Svetem Vrhu, poškodovane so tudi strehe objektov perutninske farme v Martinji vasi.

Tudi občini Šentrupert in Sevnica je nevihtni pas s točo zgolj oplazil. V Šentrupertu je po besedah župana Tomaža Ramovša toča ponekod poškodovala kmetijske pridelke, gasilci so imeli tudi nekaj intervencij zaradi meteorne vode, večje škode pa ni. Tudi v Sevnici so imeli gasilci kar nekaj dela zaradi meteornih vod in vetra, večje škode na objektih in kmetijstvu pa tudi tam ni, so povedali na občini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!