Posnetek množice kač na plaži prestrašil ljudi. Te kače živijo tudi pri nas.

Potovanja 30. Jun 202318:52 2 komentarja
kobranke. kače, instagram
Instagram/podgoricki_vremeplov (zajem zaslona)

Na družbenih omrežjih se je razširil posnetek množice kač, ki naj bi se domnevno sončile na kamniti plaži pri albanskem Draču in prestrašil mnoge, ki so nameravali preživeti dopust v Albaniji.

Kot poroča N1 Sarajevo, je video najprej objavil uporabnik Instagrama “antidrroga07”, potem pa še “podgorički_vremeplov”.

Mnogi zaskrbljeni uporabniki so spraševali, za katero vrsto kač gre, odgovor pa je ponudil uporabnik Instagrama Tihomir Radonjć, veterinarski tehnik. “Čeprav po vzorcu spominjajo na kakšno od strupenjač, gre za popolnoma nenevarno vodno kačo, imenovano kobranka (latinsko: lNatrix tessellata),” je pojasnil. V srbohrvaškem jeziku kačo imenujejo ribarica, ker se se pretežno prehranjujejo z ribami. “Veliko število kač na enem mestu pa kaže na to, da je tam tudi veliko rib, s katerimi se prehranjujejo,” je še zapisal.

Kot pove Wikipedija, je kobranka nestrupena kača, dolga do okoli 100 cm, lahko tudi več. Prepoznamo jo po značilnem vzorcu, ki je podoben poljem na šahovnici. Barva njihove kože variira od sive, olivno zelene pa tja do umazano rjave, po spodnjem delu pa je rumenkasta, s črnimi prečnimi lisami. Kobranka, če se počuti ogroženo začne glasno sikati in videti je, kot da bo napadla, vendar zelo redko ugrizne. Ker pa je nestrupena, ji to ne pomaga dosti. Zato začne izpuščati smrdljivo tekočino in se naredi mrtvo.

kobranka, kača, nestrupena
Kobranka/WIKIPEDIA

Kobranka živi pretežno ob ribnikih, bajerjih in jezerih z bogato obrežno vegetacijo.

Večino dneva preživi skrita na drevesnih vejah. V vodo se spusti le, če jih grozi nevarnost ali zaradi lova. Vrsta je pogosta v jugovzhodni Evropi, vse do Kaspijskega jezera. Najdemo jo tudi v Sloveniji. Vse to kaže, da posnetek najverjetneje ni nastal na morski plaži v bližini Drača, pač pa najverjetneje ob nekem sladkovodnem jezeru, še meni Radonjić. Drač (alb. Dürres), je sicer največje albansko pristanišče ob Jadranskem morju, znan pa je tudi kot letovišče z dolgimi peščenimi plažami.

Kače so hladnokrvne živali, katerih telo samo ne more uravnavati telesne temperature, zato potrebujejo sonce ali drug vir toplote, da dosežejo “delovno” temperaturo. Zato pogosto poležavajo na sončnih mestih, ki pa jih zapustijo, ko se dovolj ogrejejo.

Vse N1ajboljše! Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje