Posnetki iz vesolja: požar na Krasu posnel tudi satelit

Slovenija 25. Jul 202213:34 1 komentar
Požar iz vesolja
Copernicus EU/Facebook

Uničujoč gozdni požar, ki je pustošil po Krasu, je videti tudi na posnetkih iz vesolja. Objavljamo fotografije, ki jih je posnel satelit Sentinel 2.

Program Copernicus je pred dnevi na Facebooku objavil posnetek satelita Sentinel 2, na katerem je mogoče videti, kako je iz vesolja videti obsežen gozdni požar, ki je več kot teden dni pustošil na Krasu.

Fotografijo je satelit Sentinel 2 posnel v petek, 22. julija, na njej pa je zelo jasno viden dim, ki se vije z različnih pogorišč. Prav tako je vidno tudi veliko območje, ki je že pogorelo.

Fotografijo je na Facebooku delila tudi Evropska komisija v Sloveniji. “Grozljiv požar na slovenskem Krasu je žal viden tudi iz vesolja. Sateliti evropskega programa Copernicus EU pogosto priskočijo na pomoč ob naravnih nesrečah in katastrofah. Te dni s spremljanjem vseh večjih požarov v Evropi pristojnim službam pomagajo z natančnimi zemljevidi in podatki o širjenju ognja v realnem času, kar omogoča učinkovito koordinacijo gašenja,” so pri Komisiji zapisali v objavi.

Zanimalo nas je, kakšna je razlika med satelitskima posnetkoma požara izpred nekaj dni in danes. Za primerjavo smo uporabili orodje Sentinel Playground, ki omogoča odkrivanje slik satelita Sentinel 2 v polni ločljivosti s celotnega zemeljskega površja.

Tako je bil videti požar v petek, 22. julija:

Požar iz vesolja
Sentinel Playground

Današnji posnetek prizadetega območja, ko je požar že pod nadzorom, pa je videti takole:

Požar satelit
Sentinel Playground

Orodje Sentinel Playground med drugim uporabnikom omogoča tudi izbor različnih filtrov in funkcij, ki upodabljajo zemeljsko površje na različne načine. Ena od možnosti upodobitve je tudi tako imenovani indeks pogorele površine. Današnja fotografija pogorelega območja na Krasu s to upodobitvijo je videti takole:

Pogorišče iz vesolja
Sentinel Playground

Kaj je program Copernicus EU?

Copernicus je program Evropske unije za opazovanje Zemlje, ki ga za Evropsko komisijo koordinira in upravlja Agencija Evropske unije za vesoljski program v partnerstvu z Evropsko vesoljsko agencijo in državami članicami Evropske unije.

Storitve programa Copernicus obsegajo šest področij: ozračje, morsko okolje, kopno, podnebne spremembe, varnost in izredne razmere.

Storitev za ravnanje v izrednih razmerah zagotavlja informacije za ukrepanje v izrednih razmerah v zvezi z različnimi vrstami nesreč, vključno z vremensko pogojenimi nesrečami, geofizikalnimi nesrečami, nesrečami, ki jih namerno ali nenamerno povzroči človek, in ostalimi humanitarnimi nesrečami, ter s pravočasnimi in natančnimi geoprostorskimi podatki prispevati k zgodnjemu opozarjanju in preprečevanju izrednih razmer, kot so na primer poplave, požari in suša.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje