Za reševalci v gorah naporen vikend, helikopter posredoval dvanajstkrat

Slovenija 25. Jul 202211:04 0 komentarjev
gorska reševalna
Simbolična fotografija (Foto: Luka Dakskobler/BOBO)

Tudi ta konec tedna se je v gorah zgodilo kar nekaj nesreč. Kar v 12 primerih je posredoval policijski helikopter z dežurno ekipo za reševanje v gorah. V petek in nedeljo so se zgodile po tri nesreče, v soboto pa šest. Na policiji opozarjajo, da je tempo reševanj peklenski in pozivajo k skrbi za varnosti v gorah in prilagajanju tur sposobnostim posameznika.

Od petka do nedelje se je v gorah zgodilo 12 nesreč, v katerih je moral posredovati policijski helikopter. V petek so gorski reševalci zaradi slabosti reševali moškega pri domu Valentina Staniča pod Triglavom, jadralnega padalca, ki se je poškodoval na Kobali, z območja Jalovca pa so zaradi težjega bolezenskega stanja v zdravstveno ustanovo pripeljali neodzivnega moškega, ki je ležal ob poti, so sporočili s Policijske upravi Kranj.

V soboto je policijski helikopter z ekipo na območju Brezovice posredoval v gozdarski nesreči, z območja Skute pa je v dolino prepeljali onemoglega pohodnika. Še dva iz skupine so v dolino peš pospremili kamniški gorski reševalci.

V kanjonu Sušec je obiskovalka zdrsnila pred skokom v vodo in se poškodovala, na gori Svinjak se je poškodoval jadralni padalec, na Velikem Lemežu pa so omagali trije tuji državljani, ki so zgrešili pot in napačno ocenili svojo fizično pripravljenost. V Veliki Babi na Zgornjem Jezerskem pa sta se zaplezali dve alpinistki, ki sta zgrešili smer in zašli na krušljivo brezizhodno območje.

V nedeljo pa so gorski reševalci pomagali pohodnici, ki je omagala na območju Bogatina, na območju Poljške planine pa si je planinka poškodovala nogo. Planinka na območju Stola je prijavila domnevni ugriz kače v roko, a obstaja možnost, da je šlo za pik ali rano druge živali. Planinka ima blage posledice.

Na Policijski uprave Kranj znova svetujejo, naj planinci hodijo po urejenih poteh in ne zahajajo iz smeri. Težave lahko povzročajo tudi visoke temperature in možna neurja z udari strel. Turistični delavci pa naj na zahtevnost slovenskih gora opozorijo svoje goste.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!