Slovenija v pričakovanju hladne fronte: koliko dežja bo padlo?

Slovenija 25. Jul 202210:01 > 14:18 1 komentar
Dež nevihta vreme narava neurje
Žiga Živulovič jr./BOBO

Po hudem vročinskem valu, ki je zajel Slovenijo, meteorologi za jutri napovedujejo prihod hladne fronte z nekoliko večjimi količinami padavin. Teh se bodo najbolj razveselili gasilci na Krasu, ki se že več kot teden dni borijo z obsežnimi gozdnimi požari. "Še vedno pa ne moremo napovedati, da se bo začel trend hladnega vremena," še poudarjajo na Agenciji RS za okolje.

Po besedah meteorologa Blaža Štera iz Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) bo Slovenijo po hudem vročinskem valu, ko se je živo srebro v termometrih ponekod po državi povzpelo tudi do 40 stopinj Celzija, končno zajela hladna fronta. Ta bo s seboj prinesla že zelo težko pričakovane padavine, ki bodo že zjutraj zajele zahodne kraje države, dopoldne pa se bodo razširile nad vso Slovenijo, s popoldnevom pa bodo postopno slabele.

Po napovedih Arsa bo količina padavin razlikovala od kraja do kraja, predvidevajo pa, da bi lahko zapadlo med 10 in 20 litrov dežja na kvadratni meter. Najmanj padavin sicer pričakujejo na Primorskem in na Krasu, kjer pa bodo zaradi uničujočih gozdnih požarov vsekakor veseli dežja. “Nekaj dežja bo zagotovo zapadlo, a to ne bo dovolj, da bi se vodna bilanca v Sloveniji popravila,” je še povedal Šter.

Tudi temperature bodo ta teden nekoliko nižje, kot so bile v preteklih tednih: “Do petka ne bo več temperatur, ki bi presegle 35 stopinj Celzija. Še vedno bo vroče, ampak ne tako, kot je bilo. Ozračje bo najtoplejše na Primorskem.” Arso za v petek napoveduje nekaj krajevnih neviht, v soboto pa bo Slovenijo ponovno zajela hladna fronta z nekoliko večjimi količinami dežja. Od nedelje do torka kaže, da bo ponovno večinoma sončno vreme s popoldanskimi temperaturami okoli 30 stopinjami Celzija.

Kot pravi Šter, ni mogoče govoriti, da se bo začel “trend hladnega vremena”, zagotovo pa nas to poletje še čaka kak vročinski val.

Ker je turistična sezona na vrhuncu, smo povprašali tudi, kakšno bo vreme v sosednjih državah: “V severnem Jadranu bo zapadlo nekaj padavin, južneje pa teh ni mogoče pričakovati. Še vedno se bo nadaljevalo ekstremno sušno obdobje, zapihala bo tudi burja, ki bo še dodatno sušila ozračje.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje