Pot ob žici: v spomin na osvoboditev Ljubljane danes tek trojk

Slovenija 11. Maj 202407:56 3 komentarji
Pot ob žici
Foto: Borut Živulović/BOBO

V spomin na osvoboditev slovenske prestolnice bo danes v Ljubljani potekal Tek trojk. Gre za osrednji del prireditve Pot ob žici.

Danes bo osrednji del 66. prireditve Pot ob žici, skoraj 35 kilometrov dolgi trasi okrog Ljubljane, kjer so italijanski okupatorji skupaj z več kot sto bunkerji postavili ograjo iz bodeče žice. V spomin na osvoboditev slovenske prestolnice bo danes tek trojk, lani se jih je pomerilo 1265.

Start bo na Stritarjevi ulici v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC. Razglasitev in podelitev priznanj prvim trem ekipam v absolutni kategoriji bo ob 11.30 na osrednjem odru na Kongresnem trgu, kjer bo tudi cilj.

Na 12,5 km se bo tek začel ob 9. uri, na 29 km pa ob 9.30. Trojka mora celotno traso od starta do cilja preteči skupaj, pomoč pa si lahko nudijo samo člani iste trojke. Nepopolne trojke bodo diskvalificirane.

Tek trojk nima neposrednega tekmovalnega pomena ter tudi ne primerjave v evropskem ali svetovnem merilu. Ključno pri teku trojk je namreč sodelovanje in tovarištvo, saj je najpomembnejši tretji, najšibkejši člen ekipe, katerega čas se upošteva kot končni dosežek trojice.

Največ udeležencev se zbere na pohodu okoli Ljubljane, s tem se obudi spomin na čas, ko je slovensko prestolnico med drugo svetovno vojno obdajala bodeča žica okupatorjev. Pohod poteka vsako leto od četrtka do sobote okrog 9. maja, ko Ljubljana praznuje svojo osvoboditev leta 1945, Evropa pa obeležuje konec druge svetovne vojne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje