Potovanje do Maribora: “Premraženi smo čakali prevoz SŽ, a tega od nikoder”

Slovenija 31. Avg 202210:02 6 komentarjev
Slovenske železnice
Žiga Živulović jr./Bobo

Po družbenih omrežjih je zakrožila neprijetna izkušnja potnice na poti s Slovenskimi železnicami. Med hudo nevihto so potnike zaradi infrastrukturnih del med vožnjo do Maribora napotili na nadomestni avtobus, ki pa po zapisu potnice sploh ni prišel. Na železnicah se za okoliščine opravičujejo in prizadetim potnikom obljubljajo povrnitev sredstev.

Spletno sfero je razburil zapis potnice, ki je neprijetno izkušnjo s Slovenskimi železnicami (SŽ) doživela preteklo soboto na poti iz Velenja v Maribor. Kot je zapisala na Facebooku, je bila že pred nakupom vozovnice seznanjena z nadomestnim prevozom – na postaji na Pragerskem bodo presedli na avtobus, ki jih bo zapeljal do Rač, od koder bodo pot proti Mariboru spet nadaljevali z vlakom.

Med potjo pa se je tik pred Pragerskim razbesnela nevihta, je zapisala v objavi. “V temnem podhodu tamkajšnje železniške postaje je že stala voda, sama postaja pa je gradbišče, zato se pod streho nismo mogli zateči.” Skupaj z nekaj drugimi potniki so se tako napotili proti mestu, kjer naj bi jih čakal avtobus. Z njimi je bila tudi sprevodnica. “Voda je bila do gležnjev, veter je močno pihal, avtobusa pa nikjer.” Zatočišče so našli v bližnji slaščičarni. “Sprevodnica steče nazaj proti postaji, z njo pa še dve ženski. Drugi smo se strinjali, da bodo prevoz najbrž poslali še po nas. Čez nekaj minut pripelje avtobus, v tem neurju stečemo čez cesto, a ne, ni pravi, je od SŽ, a nam je šofer pojasnil, da je za danes končal.” V nadaljevanju je opisala vremenske nevšečnosti: “Mokri smo, zebe nas, streha zamaka, nad nami pa bobni toča.”

Ker se je skupina razgubila, sprevodnica pa ni bila več z njimi, je potnica poklicala na SŽ in opisala razmere. Tam so ji povedali, naj se obrne na prometnika. “Veter nosi veje, mi pa petsto metrov od postaje. A sogovornica na drugi strani ne zna pojasniti, ali bo pravi avtobus vendarle prišel,” je zapisala v objavi na Facebooku, v kateri je avtorica dodala tudi, da so ji v klicnem centru svetovali, naj potniki skušajo ujeti naslednji vlak, “ki naj bi ravno takrat enkrat krenil proti Mariboru”. Kdaj točno naj bi se to zgodilo, ji v klicnem centru niso znali pojasniti, je pa avtorica dodala, da je ob vremenskih tegobah naletela še na osornost uslužbencev.

Iz spletnega zapisa je še mogoče razbrati, da so premražene in premočene potnike po nekaj urah prišli iskat svojci.

SŽ: Potniki so se zaradi naliva porazgubili po postaji

Na Slovenskih železnicah so za N1 potrdili, da je bil prejšnjo soboto med Račami in Pragerskim organiziran avtobusni prevoz, a je “zaradi izrednih vremenskih razmer prišlo na lokalni cesti do 20-minutne zamude avtobusa”. Dodali so, da je sprevodnica takoj, ko je prejela informacijo o zamudi, začela iskati potnike, za katere pa pravijo, da so se zaradi močnega naliva in toče porazgubili po celotnem območju postaje.

Po njihovih besedah je sprevodnica po nevihti preiskala območje in potnike obveščala, da bo nadomestni avtobus prišel kasneje oziroma da je na voljo naslednji vlak, ki pelje do Maribora.

Po večminutnem iskanju in obveščanju potnikov, ko je sprevodnica menila, da je našla vse potnike za vlak proti Mariboru, je to informacijo prenesla prometniku,” so pojasnili. Nadomestni avtobus in vlak sta tako odpeljala. Na Slovenskih železnicah pojasnjujejo, da so šele naknadno dobili informacijo, da se je nekaj potnikov zaradi naliva zateklo v bližnjo slaščičarno in da ti niso dobili obvestila sprevodnice. Vsem prizadetim potnikom se za nastale razmere opravičujejo. “Vsem se osebno opravičujemo in glede na situacijo posameznika, skladno z evropsko uredbo, uredimo povračilo,” so še dodali na SŽ.

Potnike, ki jim ni uspelo ujeti nadomestnega prevoza in so potovali z vlakom LPV 2904, pozivajo, naj jim pišejo na elektronski naslov [email protected].

Na Slovenskih železnicah še dodajajo, da na železniškem omrežju potekajo obsežna investicijska dela, kar “trenutno žal neizogibno povzroča težave na posameznih odsekih počasne vožnje ali vožnje samo po enem tiru, tudi zapore prog in s tem potrebno usmeritev potnikov na določenem odseku na nadomestne cestne (avtobusne) prevoze”. Kar trenutno povzroča zamude, a na SŽ dodajajo, da prenova potnikom v prihodnosti prinaša boljšo infrastrukturo, tako prenovljene postaje kot boljše vlakovne povezave na tirih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje