Požar na deponiji v Spodnjem Starem Gradu pri Krškem je pogašen

Novice 05. Avg 202214:46 0 komentarjev
Gasilci
PROFIMEDIA

Požar, ki se je v Spodnjem Starem Gradu pri Krškem na deponiji Kostakovega centra za ravnanje z odpadki razplamtel v četrtek nekaj po 18. uri, so gasilci danes uspeli pogasiti. Na požarišču je nekaj po 9. uri ostala le požarna straža. Po prvih ocenah je požar povzročil samovžig v skladišču kosovnih odpadkov, so sporočili iz Kostaka.

Gasilci so sicer gašenje požara, ki so ga omejili že v četrtek zvečer, ponoči pa so opravili še presek požarišča, danes nadaljevali z delovnimi stroji in s premetavanjem ter hlajenjem zgorelih odpadkov, je namestnik poveljnika krških poklicnih gasilcev Toni Starc povedal za STA.

Požarišče se je nato umirilo do te mere – z njega se je tudi prenehalo kaditi – da so lahko nekaj po 9. uri pospravili gasilsko opremo, na požarišču pa so kot požarna straža ostali gasilcih dveh okoliških prostovoljnih gasilskih društev.

Šlo je za večji požar, je ocenil, ki je zajel od 2500 do 3000 kvadratnih metrov omenjene deponije. Pri gašenju je sodelovalo 14 okoliških prostovoljnih gasilskih društev in gasilci krške poklicne gasilske enote. Na terenu je bilo skupaj skoraj sto gasilcev, ponoči pa približno 40. Nihče se ni poškodoval, požar pa ni povzročil večjih posledic, je še dodal Starc.

Iz krškega komunalno-gradbenega podjetja Kostak so STA sporočili, da je po prvih ocenah samovžig v skladišču kosovnih odpadkov zajel nenevarne odpadke. Zgorelo jih je približno 150 ton, pri tem pa ni nastala kakšna posebna gmotna škoda.

Enako je v četrtek zvečer zagotovil predsednik uprave Kostaka Miljenko Muha, ki je ocenil, da požar ni povzročil večje škode. Nihče ni bil poškodovan. Ker so zagoreli nenevarni odpadki, pa dim ni ogrožal okolja, je pojasnil.

V Kostaku so še dodali, da bodo predstavniki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano iz Novega mesta na omenjenem območju danes opravili nadzor izcednih voda, izide nadzora pa pričakujejo v desetih do štirinajstih dneh.

Območnih virov pitne vode požar sicer ni ogrozil, saj na levem bregu Save ni vodonosnikov, so opozorili.

V Kostaku so še zahvalili sodelujočim gasilcem, občanom Mestne občine Krško pa opravičili zaradi nevšečnosti.

Na Policijski upravi Novo mesto so za STA povedali, da policisti in kriminalisti zbirajo obvestila in ugotavljajo okoliščine oz. vzrok nastanka požara. Ogled požarišča bodo opravili, ko bodo razmere to omogočale. Po končani preiskavi pa bodo z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo.

Po podatkih območnega centra za obveščanje so pri posredovanju poleg krških poklicnih gasilcev sodelovali še gasilci prostovoljnih gasilskih društev Dolenja vas, Krško, Videm, Zdole, Leskovec, Smednik, Raka, Veliki Trn, Gora, Veliki Podlog, Senovo, Brestanica, Podbočje in Veliki Kamen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!