Posnetki s prizorišča požara: ogenj gasili tudi helikopterji in letala

Slovenija 20. Jul 202217:53 > 22:18 0 komentarjev

Požar na Goriškem Krasu je povzročal hude težave. Evakuacije so potekale iz več vasi, s požarom pa se je borilo okoli tisoč gasilcev. Na terenu je bila ekipa N1.

Požar na Goriškem Krasu je povzročal hude težave. Evakuirali so prebivalce iz več vasi. Ogenj se je razširil tudi proti vasi Miren, kjer je bila ekipa N1.

Novinar N1 Jakob Murovec je poročal, da je na terenu okoli tisoč gasilcev, na poti pa je bilo tudi šest cistern Slovenske vojske z vodo za gašenje. “Na območje požarov prihaja tudi sanitetna oziroma medicinska enota Slovenske vojske, ki bo v pripravljenosti, da pomaga v primeru zastrupitev z dimom in v primeru morebitnih poškodb. Po zadnjih informacijah je zdravniško pomoč potrebovalo pet gasilcev, utrpeli so lažje opekline zaradi gostega dima pa so imeli tudi težave z dihanjem. Na pomoč prihaja tudi hrvaški kanader; ta res obsežen požar bodo torej iz zraka pomagali gasiti avstrijski helikopter, ki je že tukaj, ter italijansko in hrvaško letalo za gašenje požara. Razmere za gašenje iz zraka so sicer zaradi zares gostega dima silno zahtevne, dodatno pa vse skupaj otežuje še okvara na hidrantnem omrežju, kar pomeni, da morajo vodo za gašenje dovažati od drugod. Prav to, vodo za gašenje, tukaj na Krasu v tem trenutno tudi najbolj potrebujejo,” je še poročal Murovec.

Predsednik vlade Robert Golob je bil skupaj s slovenskim komisarjem Janezom Lenarčičem in ministrom za obrambo Marjanom Šarcem ter poveljnikom Civilne zaščite Srečkom Šestanom v Kostanjevici na Krasu, kjer je izredni štab civilne zaščite. Premier Golob se je najprej zahvalil ekipam na terenu, potem pa dodal, da je največji problem izmučenost ekip, napovedal pa je tudi interventni zakon za obnovo tega območja in investicije v preventivo, je v javljanju s prizorišča požara povedal Murovec. “Ključno v tem trenutku je, da se požar omeji in da se nekaj več kot 200 ljudi iz vasi, ki so jih preventivno evakuirali, lahko vrne domov. Njihove hiše za zdaj ne gorijo, evakuirali so jih preventivno in zaradi dima,” je še povedal. Več v posnetku na vrhu članka.

Požar so gasili tudi s helikopterji:

Vasi, iz katerih so evakuirali ljudi

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!