Poziv delodajalcem: V vročini poskrbite za varnost in zdravje delavcev

Slovenija 21. Jul 202208:36 > 09:31 0 komentarjev
KS 90: Delavci v vročini
BOBO

Zmanjšanje intenzivnosti dela, krajši delovnik ... Med novim vročinskim valom je Obalna sindikalna organizacija – KS 90 opozorila na (ne)ustrezne delovne razmere in predlagala ukrepe za zaščito zdravja in varnosti delavcev.

Obalna sindikalna organizacija – KS 90 je ob začetku novega vročinskega vala opozorila, da visoke temperature oziroma temperature nad 30 stopinj Celzija lahko ogrozijo zdravje nekaterih delavcev. Še posebej je izpostavila starejše nad 50 let, ki po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije za maj predstavljajo dobrih 31 odstotkov delovno aktivnega prebivalstva, kronične bolnike, delavce s čezmerno telesno težo in delavce, ki delo opravljajo na prostem.

Kot so sporočili, lahko “z veliko gotovostjo govorimo, da je ob visokih zunanjih temperaturah, ki jih trenutno ponovno doživljamo, izrazito ogrožena vsaj polovica vseh delovno aktivnih v Republiki Sloveniji z vidika varnosti in zdravja pri delu”.

Obalni sindikalisti opozarjajo na izredno kritične razmere v dejavnosti gostinstva in turizma, ki jo je med pandemijo zapustilo več tisoč zaposlenih, zaradi česar je pritisk z vidika količine dela velik, ter v dejavnosti trgovine, kjer med drugim opažajo, da nekateri delodajalci pretiravajo s hlajenjem poslovalnic. Prav tako so po njihovi oceni razmere zelo kritične v gradbeništvu, komunalnih storitvah in v pisarniških prostorih, dejavnosti zdravstvene nege in oskrbe, kjer temperaturo in vlažnost zraka regulirajo izključno s pomočjo klimatske naprave, prezračevanje pa umanjka.

Sindikalisti so prav tako spomnili na določila delovnopravne zakonodaje, ki delodajalce zavezuje k temu, da zagotovijo, da se temperatura zraka v delovnih prostorih ne povzpne nad 28 stopinj Celzija. Pri tem so izjema le tako imenovani vroči delovni prostori.

Obalna sindikalna organizacija – KS 90 delodajalcem priporoča, da v času izjemno visokih temperatur uvedejo ukrepe, kot so zmanjšanje intenzivnosti dela, premik delovnega časa oziroma njegovo skrajšanje, večje število odmorov, ponudba osvežilnih napitkov in prezračevanje prostorov. Prav tako so opozorili, da je neuporaba klimatskih naprav v imenu varčevanja nedopustna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!