Poziv za skupni plačni steber za raziskovalce in visokošolske učitelje

Slovenija 14. Apr 202315:52 0 komentarjev
Univerza v Ljubljani
Žiga Živulović jr./BOBO

Rektorska konferenca se je znova zavzela za skupni plačni steber za raziskovalce in visokošolske učitelje.

Rektorska konferenca RS se je na današnji seji ponovno enotno in odločno zavzela za skupni plačni steber za raziskovalce in visokošolske učitelje. Menijo, da bo takšna prenova plačnega sistema ustrezno uredila področje visokega šolstva in znanosti in omogočila normalno delovanje visokošolskih in znanstvenih ustanov.

V Rektorski konferenci RS in v Koordinaciji samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS) že dlje časa poudarjajo, da sta področji znanosti in visokega šolstva tesno prepleteni in povezani.

Ob uvedbi novega plačnega sistema zato zahtevajo uvedbo enotnega plačnega stebra za vse trenutno obstoječe skupine na področjih visokega šolstva in znanosti. Ta bo dovolj širok za celovito urejanje področij visokega šolstva in znanosti, hkrati pa ne bo poskušal poenotiti preveč različnih resorjev, kot bi se zgodilo v primeru skupnega stebra za celotno izobraževanje, znanost in kulturo in v morebitni novi sistem ne bo vnašal nepreglednosti in zmede, so sporočili z Univerze v Ljubljani.

Rektorska konferenca izpostavlja, da so univerze na podlagi ustave zavodi s posebnim položajem. Iz tega razloga pozivajo, naj se izhodišče zakona spremeni tako, da bodo odločitve, kot na primer določitve višjega plačnega razreda, sprejemali upravni odbori univerz, v katerih so imenovani tudi predstavniki vlade. Opozarjajo tudi na prehodne in končne določbe, ki se nanašajo na prevedbe in uvrstitve delovnih mest v nova delovna mesta in plačne razrede.

Zaradi parcialnih dvigov plač v drugih delih javnega sektorja so nesorazmerja v plačah za primerljiva delovna mesta v visokem šolstvu v primerjavi z drugimi deli javnega sektorja zelo velika in so se v letih od 2008 nakopičila. Ta nesorazmerja so najbolj pereča v plačnih skupinah B in J, kjer pri nekaterih delovnih mestih obstajajo razhajanja od pet do sedem plačnih razredov glede na primerljiva delovna mesta v drugih delih javnega sektorja, zato bi se morala odprava nesorazmerij izvesti čim prej, so še zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!