Pozor: ta teden bodo policisti po vsej Sloveniji povečali nadzor v prometu

Slovenija 09. Okt 202306:57 3 komentarji
Policijski avto
Fotografija je simbolična (Foto: Aljaž Uršej/N1)

Danes se začenja akcija, v okviru katere bodo policisti po vsej Sloveniji povečali nadzor nad vozniki pa tudi drugimi udeleženci v prometu.

Danes se začenja akcija Osredotoči se na cesto, ki bo trajala vse do 15. oktobra. “V nadzoru, ki je tudi evropsko usklajen s prometnimi policijami pod skupnim imenom Focus on the road, bomo poostreno nadzirali uporabo naprav ali opreme med vožnjo kot tudi spremljanje preostalih aktivnosti voznikov, ki zmanjšujejo slušno ali vidno zaznavanje v cestnem prometu oziroma obvladovanje vozila. Ob tem opozarjamo tudi na druge motilce pozornosti, kot so upravljanje klime, radia in navigacije v vozilu. Vožnja je namreč opravilo, pri katerem bi morali biti povsem zbrani,” so zapisali na spletni strani policije.

V tem času bo potekala tudi nacionalna akcija, ki jo organizira agencija za varnost prometa glede glede ozaveščanja o nevarnosti udeležbe v prometu in sočasne uporabe telefona pri voznikih motornih koles, koles in drugih udeležencev v prometu. Policisti bodo tako poostreno nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (denimo tablic, prenosnih računalnikov in slušalk …), ki motijo voznike motornih vozil, kolesarje in voznike e-skirojev med vožnjo kot tudi uporabo varnostnega pasu in zadrževalnega sistema med prevozi otrok.

Med kršitelji sicer prevladujejo vozniki osebnih vozil, toda čedalje več kršitev povzročijo vozniki e-skirojev in kolesarji. “Nemalokrat vidimo tudi zamišljene pešce, kako s pogledom v mobilni telefon stopijo na prehod ali kolesarsko stezo, ne da bi preverili, ali je to zanje varno,” so pojasnili.

V letu 2022 je policija ugotovila 25.700 kršitev po 35. členu zakona o pravilih cestnega prometa, ki prepoveduje uporabo naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. V letošnjem letu je bilo takšnih kršitev 19.028 (lani v enakem obdobju 20.119). “Trend upada je mogoče pripisati poostreni zakonodaji, nadzoru policije in ozaveščanju agencije skozi vse leto,” so dodali.

Kakšne so kazni za kršitelje?

Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je za voznike motornih vozil predpisana kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in preostala lahka motorna vozila), kazen za uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje