Založite se, trgovine bodo tri dni zaprte

Slovenija 29. Apr 202303:00
Košarica, trgovina, nakupovalni voziček
BOBO

Po četrtkovem dnevu upora proti okupatorju se nasmiha še podaljšan vikend, ko nas čakata dva dela prosta dneva. Številni Slovenci so že na oddihu, vredno pa je omeniti tudi, da bodo prvega in drugega maja vrata zaprle tudi trgovine. Te bodo ponovno odprte šele v sredo.

V Sloveniji je bil četrtek dela prost dan, ko smo obeležili dan upora proti okupatorju, doma pa bomo še prvega in drugega maja. Trgovine so zaradi praznika ta teden enkrat že zaprle vrata, enako bodo storile tudi prihodnji ponedeljek in torek.

Trgovci po običajnem delovnem času tako obratujejo samo še danes, zatem sledi tridnevno zaprtje trgovin: v nedeljo, ponedeljek in torek. Kot je običajno, v trgovinah pred prazniki pričakujejo večjo gnečo.

Vrhunec gneče je pričakovati danes, zato se velja ob nakupovanju opremiti z nekaj več potrpljenja.

Da morajo biti prodajalne ob nedeljah in ob dela prostih dnevih zaprte, določa novela zakona o trgovini (ZT-1B), ki velja od leta 2020. Izjema so le prodajalne s površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah.

Če vam nakupov ne bo uspelo opraviti pred tridnevnim zaprtjem, lahko v nedeljo, ponedeljek in torek najnujnejše potrebščine kupite na bencinskih črpalkah in v nekaterih manjših, zasebnih trgovinah.

Prazniki bodo za mnoge še daljši

Za mnoge so prvomajski prazniki priložnost za kratek oddih, zato bodo številni prazničnim dnem dodali še kak dan dopusta. Prvomajskih počitnic se sicer veselijo tudi šolarji.

Številni zaposleni so bili na račun dopusta doma že včeraj, 28. aprila, medtem ko so bili 26. aprila prosti tudi šolarji gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske statistične regije ter občin jugovzhodne Slovenije: Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel. Za vse ostale šolarje po državi prvomajske počitnice trajajo od četrtka, 27. aprila, do torka, 2. maja.

Pred prazniki, sploh če se odpravljate na dopust, pa velja preveriti še delovni čas bank. Tudi banke bodo v nedeljo, ponedeljek in torek namreč zaprte.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.