Dež prehaja v sneg, v času jutranje prometne konice napovedan pravi metež

Slovenija 15. Jan 202311:41 > 23:09 0 komentarjev
Sneg
BOBO

Slovenijo je po topli prvi polovici zime dosegla obsežna zaloga hladnega zraka. Dež je tako sredi noči od severa začel prehajati v sneg. Ta bo najmočneje padal zjutraj, v času prometne konice, ko lahko po nižinah zapade med 5 in 20 centimetrov snega, v višjeležečih krajih bo novozapadlega snega tudi do 40 centimetrov, v Alpah pa več kot pol metra. Na agenciji za okolje so zaradi intenzivnosti dogodka prižgali oranžno opozorilo.

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Po nenavadno toplih dneh ob koncu lanskega in začetku tega leta bo Slovenijo ta teden zajelo obilno sneženje, ki bo najbolj intenzivno v jutranjem času, je za N1 povedal dežurni prognostik Agencije RS za okolje (Arso) Jure Cedilnik.

Zvečer je večji del Slovenije najprej dosegel dež in se okrepil, nato pa nas je sredi noči dosegel hladnejši zrak in dež je od severa začel prehajati v sneg, najprej v višjih legah na Gorenjskem in Koroškem. V notranjosti države bo zjutraj po napovedih izdatno snežilo, po nižinah ga lahko v le eni uri zapade več kot 5 centimetrov. Zaradi velike intenzivnosti dogodka so na Arsu za vse dele Slovenije prižgali oranžno opozorilo, kar pomeni, da so vremenske razmere lahko nevarne.

“V zelo kratkem času bo po nižinah zapadlo med 5 in 20 centimetrov snega, to bo moker sneg in se bo hitro sesedal. Nastajala bo plundra, ponekod pa lahko povzroča tudi snegolom, torej se bodo pod težo snega lomila drevesa,” je povedal Cedilnik in dodal, da je težko oceniti, koliko snega se bo obdržalo, saj so tla topla, posledično pa se bo hitro stalil.

“Po nižinah v višjih delih Slovenije, torej malo višje na Gorenjskem in Koroškem, ga lahko lokalno zapade do 40 centimetrov. Ponavadi največ snega zapade na Kočevskem in Notranjskem, a tokrat tam debele snežne odeje ne gre pričakovati,” pojasni Cedilnik in doda, da bo najmanj snega zapadlo v nižjih delih Primorske, ki bo ostala večinoma kopna, in v Prekmurju.

Previdno na cestah

Na prometno-informacijskem centru za državne ceste opozarjajo, da bo zaradi napovedanega sneženja promet upočasnjen, hkrati bodo na cestah plužne in posipne skupine. “Na pot se odpravite prej kot običajno ter le z obvezno zimsko opremo!” so zapisali. Ob sneženju naj se vozniki pogosto ustavijo in očistijo žaromete, ob slabi vidljivosti pa je nujno zmanjšanje hitrosti in povečanje varnostne razdalje, pa so opozorili pri Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS). Poudarjajo tudi, da je poleg ustreznih zimskih pnevmatik za varno vožnjo v zimski razmerah potrebno postoriti še marsikaj, med drugim je potrebno letno tekočino za stekla zamenjati z zimsko, še preden se temperature spustijo pod ničlo.

sneg
Srdjan Živulović/BOBO

Dodali so, da je treba poskrbeti za brezhibno delovanje vseh svetlobnih teles na avtomobilu, po potrebi menjati nedelujoče žarnice ter pred vožnjo temeljito očistiti vse steklene površine na avtu. Preveriti je treba tudi stanje metlic brisalcev in tudi te po potrebi zamenjati. Pri AMZS so še posebej poudarili, da morajo biti pred začetkom vožnje vozila očiščena, to pomeni, da na njih ne sme biti snega in ledu, ki bi lahko padal oziroma se razsipal z vozila.

Pozimi je dobro imeti v avtu tudi manjšo lopato, snežne verige, dodatna oblačila, odejo, dežnik, kable za zagon motorja, kabel in polnilnik za mobilni telefon, praskalo za led, dodatno plastenko zimske tekočine, metlico za sneg in svetilko. Če se odpravljate smučat ali v hribe, pa pri AMZS priporočajo, da imate v avtu poleg snežnih verig še vrečo peska, ki je koristen pri speljevanju na poledeneli podlagi. Ker je pozimi najpogostejši vzrok klicev na pomoč po izkušnjah AMZS izpraznjen oz. slabo delujoč avtomobilski akumulator, voznikom priporočajo, da še pred prvim mrazom preverijo stanje akumulatorja.

V noči na torek bo jugozahodni veter prinesel novo pošiljko padavin. “Takrat bo po nižinah v večji meri deževalo. Snežilo bo le na Gorenjskem in Koroškem,” kažejo napovedi Arsa. Po besedah Cedilnika lahko “bolj snežno epizodo pričakujemo v noči na sredo, kakšna snežinka pa lahko pade tudi v četrtek”.

Kaj pa temperature? “Mraza v večjem delu Slovenije ne bo, zato kompaktne snežne odeje ne gre pričakovati,” odgovarja Cedilnik. Bo pa malenkost hladneje konec tedna, takrat bo v Slovenijo začel dotekati bolj suh zrak. Po trenutnih napovedih bodo temperature v Ljubljani zjutraj okrog ledišča, čez dan malo nad. Podobno bo tudi drugod po Sloveniji, z izjemo Primorske, kjer bo živo srebro pokazalo več. V alpskih dolinah pa bo, kot ponavadi, bolj mrzlo, je še strnil sogovornik z agencije za okolje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!