Prazne glasovnice za predsedniške volitve že odposlali volilcem v tujini

Slovenija 12. Sep 202210:50
Volitve
Žiga Živulović/BOBO

Državna volilna komisija je volilkam in volilcem s stalnim prebivališčem v tujini že poslala volilno gradivo za novembrske predsedniške volitve. Kot je zapisala v sporočilu za javnost, je to storila, da bi volilkam in volilcem v tujini omogočila možnost glasovanja v čim širšem številu.

Volilno gradivo so poslali vsem, ki imajo v tujini prijavljeno stalno prebivališče in ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji, a bodo v času volitev v tujini in bodo oddali vlogo za glasovanje iz tujine. “Na ta način smo želeli zagotoviti, da bi čim več volilcev v tujini pravočasno prejelo volilno gradivo za glasovanje po pošti iz tujine. Uradna prazna glasovnica se volilcem pošlje tako za prvi kot za morebitni drugi krog glasovanja na volitvah predsednika republike,” so zapisali v Državni volilni komisiji (DVK).

Čeprav je od 22. avgusta že mogoče uradno vlaganje kandidatur – te bodo kandidati lahko vložili do vključno 28. septembra – pa za zdaj teh še ni bilo. Zadostno število podpisov podpore volilk in volilcev za vložitev kandidature so doslej zbrali poslanec SDS in nekdanji zunanji minister Anže Logar, kočevski župan Vladimir Prebilič in glasbenik ter humanitarec Gregor Bezenšek mlajši.

Kot pravijo v DVK, je bilo gradivo volilkam in volilcem s stalnim prebivališčem v tujini že odposlano, kar pomeni, da bo večina teh volilcev prazne glasovnice prejela, še preden bodo uradno vložene in potrjene kandidature na volitvah za predsednika republike. Seznam potrjenih kandidatur bo znan predvidoma 4. oktobra in objavljen na spletni stranki DVK.

Kot še pojasnjujejo v DVK, volilci v tujini lahko z izpolnjevanjem glasovnic počakajo do objave potrjenih kandidatur. “Vendar se pri ugotavljanju izida glasovanja kot pravočasne upoštevajo tiste glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine do vključno 2. novembra 2022 do 12. ure. Iz poštnega žiga na ovojnici pa mora biti razvidno, da je bila glasovnica oddana na pošto pred 19. uro na dan glasovanja,” še pojasnjujejo v DVK.

Volilci s stalnim prebivališčem v tujini lahko brez vsakršne najave glasujejo tudi na volišču na diplomatsko-konzularnega predstavništva, čeprav so prejeli volilno gradivo po pošti. “Seveda pa v takem primeru ne morejo glasovati tudi po pošti,” so še zapisali v DVK.

Volilke in volilci, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji, a bodo v času volitev v tujini in bodo oddali vlogo za glasovanje iz tujine, lahko vlogo za glasovanje po pošti iz tujine ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Slovenije v tujini oddajo do vključno četrtka, 22. septembra.

Na volitvah predsednika republike 2022 bo vzpostavljenih 30 volišč na sedežih diplomatskih predstavništev in konzulatov Republike Slovenije v 26 tujih državah, in sicer: v Celovcu in na Dunaju (Avstrija), v Clevelandu in Washingtonu (ZDA), Münchnu in Berlinu (Nemčija), Trstu (Italija), Torontu in Ottawi (Kanada), Atenah (Grčija), Beogradu (Srbija), Bernu (Švica), Bratislavi (Slovaška), Bruslju (Belgija), Budimpešti (Madžarska), Buenos Airesu (Argentina), Canberri (Avstralija), Haagu (Nizozemska), Köbenhavnu (Danska), Londonu (Velika Britanija), Madridu (Španija), Moskvi (Rusija), Parizu (Francija), Podgorici (Črna gora), Pragi (Češka), Sarajevu (BiH), Skopju (Makedonija), Varšavi (Poljska), Zagrebu (Hrvaška) in Vatikanu.

Kot zanimivost so v Državni volilni komisiji še navedli, da je bilo po podatkih ministrstva za notranje zadeve na dan razpisa volitev predsednika republike skupaj 1.696.893 volilnih upravičencev. Od tega je 1.590.843 volilnih upravičencev s stalnim prebivališčem v Sloveniji in 106.050 volilnih upravičencev s stalnim prebivališčem v tujini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.