Praznujemo dan Rudolfa Maistra

Slovenija 23. Nov 202306:22 3 komentarji
Rudolf Maister, spomenik
Foto: Borut Živulović/BOBO

V Sloveniji danes praznujemo državni praznik, dan Rudolfa Maistra, v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru.

Generalu Rudolfu Maistru in njegovim borcem se bodo danes poklonili v rojstnem Kamniku in v Kranju, državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec pa bo popoldne z delegacijo položil venec k Maistrovemu spomeniku pred ministrstvom za obrambo v Ljubljani.

Rudolf Maister (1874-1934) je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo. Bil je tudi pesnik, slikar in velik ljubitelj knjig.

Po mnenju predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič lahko Maistra uvrstimo med ključne osebnosti slovenske zgodovine. “Njegovo delo in predanost lastnemu narodu naj ostajata kot vir navdiha za ohranjanje slovenske identitete in svobode,” je predsednica DZ zapisala v poslanici ob današnjem prazniku.

“S svojo neustrašno vojsko braniteljev slovenskega ozemlja je brez enega samega izstreljenega naboja in človeških žrtev razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. Kasneje je svoje poslanstvo še nadaljeval; tudi na širšem štajerskem območju je uveljavil ljudsko voljo in tako dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo,” je navedla.

Maistrova dejanja je označila za dejanja prvovrstnega zgodovinskega pomena za obstoj takratne jugoslovanske države in današnje samostojne Slovenije. Pozvala je, naj njegovo delo in predanost lastnemu narodu ostajata kot vir navdiha za ohranjanje slovenske identitete in svobode, njegova karizmatičnost, s katero je pritegnil množico v boj za slovensko ozemlje, ter neustrašna odločnost pa naj nam bosta v pomoč za lastno kritiko, kakšna je naša narodna zavest.

Na osrednji državni proslavi na predvečer praznika v Mariboru je podpredsednik vlade in minister za delo Luka Mesec v slavnostnem govoru dejal, da je Maister Slovencem dal pomembno lekcijo, da se nam svoje majhnosti ni treba bati.

Dan Rudolfa Maistra je od leta 2005 slovenski državni praznik, ki pa ni dela prost dan. Letos je vlada leto 2024, ko bo 150. obletnica rojstva in 90. obletnica Maistrove smrti, razglasila za leto generala Rudolfa Maistra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje