Pred festivalom v Hrastniku anonimne grožnje z bombo, v Levici zaskrbljeni

Slovenija 30. Jun 202316:53 > 21:28 3 komentarji
Festival delavskega filma Hrastnik
Kamerat

V Hrastniku se je včeraj začel 3. festival delavskega filma Kamerat. Organizatorjem je grenak priokus pustila anonimna grožnja z bombo, ki so jo na lokalni policijski postaji prejeli že pred dvema dnevoma in znova danes zjutraj. Župan Hrastnika Marko Funkl je za N1 zatrdil, da so skupaj s policijo poskrbeli za vse varnostne ukrepe. Okrogle mize v okviru festivala se je sicer udeležil tudi minister za delo Luka Mesec.

Kamerat, ki poteka v Hrastniku, je prvi in edini festival delavskega filma v Sloveniji. Včerajšnjega odprtja se je udeležila ministrica za kulturo Asta Vrečko, danes zvečer pa bo potekala okrogla miza, na kateri bo sodeloval tudi koordinator Levice, podpredsednik vlade in minister za delo Luka Mesec.

Festival, na katerem filme predvajajo 40 metrov pod zemljo v opuščenem rudniškem rovu, letos pa so dodali tudi prizorišče na prostem, je zasenčila anonimna grožnja, ki jo je prejela tamkajšnja policija.

Iz Levice je bilo neuradno slišati nekaj zaskrbljenosti, a župan Hrastnika Marko Funkl, ki je tudi del organizacijske ekipe festivala Kamerat, je za N1 zatrdil, da grožnja ni bila usmerjena proti nobeni osebi ali ministrstvu, kar so nam potrdili tudi na PU Ljubljana.

Na ljubljanski policijski upravi so pojasnili, da so na policijski postaji v Hrastniku danes zjutraj prejeli pisemsko pošiljko z grožnjo o nastavitvi eksplozivnega sredstva “na določeni lokaciji”. Pri pregledu lokacije s službenimi psi za iskanje eksploziva nevarnih predmetov niso odkrili, a bo policijska prisotnost na tem območju danes kljub temu povečana.

Prvo grožnjo so sicer prejeli že pred dvema dnevoma. Policisti še zbirajo obvestila v povezavi s sumom storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, o okoliščinah pa bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.

V ponedeljek zvečer je sicer na rudniški ploščadi v Hrastniku – eno izmed prizorišč festivala – iz neznanega vzroka zagorel avtomobil, požar pa se je razširil še na sosednja vozila in jih popolnoma uničil. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Po doslej zbranih informacijah policije požar avtomobilov ni bil povezan s prejetimi grožnjami, vendar v vsakem primeru vedno preiskujejo v vse smeri in odkrivajo, ali morebiti obstajajo kakšne povezave, so za N1 še pojasnili na PU Ljubljana.

Kot je povedal Funkl, so organizatorji skupaj s policijo poskrbeli za vse varnostne ukrepe. Tudi on je povedal, da so v treh dneh prizorišče dvakrat pregledali s policijskimi psi, prav tako je poskrbljeno za 24-urno prisotnost varnostnika. Vsi izhodi in vhodi na prizorišče – z izjemo glavnega – so zaprti, imajo pa tudi varnostne kamere.

Minister Mesec se je večernega dogodka vseeno udeležil. “Upam, da so to grožnjo slišali predvsem tisti, ki netijo razne kulturne vojne, spore in podobno po družbenih omrežjih. Mislim, da je to dober pokazatelj, da pozivanje k državljanski vojni in podobne stvari niso heci,” je ob tem dejal za Televizijo Slovenija.

Z zapisom na družbenem omrežju Twitter so se odzvali tudi na ministrstvu za kulturo.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_2

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje