Robert Golob postal predsednik stranke Gibanje Svoboda

Slovenija 26. Jan 202213:47 > 21:15 17 komentarjev

Robert Golob je stopil na čelo stranke Gibanje Svoboda. Tako se je preimenovala stranka Z.Dej, ki jo je lani ustanovil nekdanji okoljski minister Jure Leben. Na današnjem kongresu so potrdili tri osnovna programska izhodišča: okoljsko tematiko, zdravstvo in medgeneracijski dialog.

Bivši predsednik uprave Gen-I Robert Golob je prevzel vodenje stranke Z.Dej, ki jo je maja lani ustanovil nekdanji okoljski minister Jure Leben. Na kongresu so stranko preimenovali v Gibanje Svoboda, s čimer želijo po Golobovih besedah pokazati moč civilne družbe, na kateri naj bi slonela njegova stranka.

Na digitalnem kongresu, ki je bil zaprt za javnost, je bilo prisotnih 169 delegatov. Vsi sklepi so bili po Golobovih besedah sprejeti brez glasu proti. Za podpredsednico stranke so potrdili nekdanjo sodnico Urško Klakočar Zupančič. Ta je pred dobrim letom dni, ko je bila še sodnica, v zaprti skupini prijateljev na Facebooku objavila kritičen zapis o premierju Janezu Janši. Označila ga je za ”velikega diktatorja” in med drugim zapisala, da je virus pri nas dal polet ”zafrustriranim osebkom s kriminalno preteklostjo”. Dodala je še, da upa, da bo doba janšizma nekoč samo še bridek spomin. Ker pa je bila med njenimi Facebook prijatelji tudi sodelavka SDS, je ta zapis romal k Janševemu državnemu sekretarju Vinku Gorenaku, ki ga je objavil na svojem blogu. Zoper Klakočar Zupančič se je začel pogrom, ki je pripeljal do tega, da je zapustila sodstvo in se preselila v zasebni sektor.

Urška Klakočar Zupančič
Borut Živulović/Bobo

Za generalnega sekretarja Gibanja Svoboda je bil imenovan bivši novogoriški župan Matej Arčon, predsednica sveta stranke pa je postala zdravnica Mirta Koželj, ki je sodelovala na prvi okrogli mizi gibanja Bodi sprememba v Ljubljani.

Predvidoma v marcu bosta po besedah Goloba potekala volilna konvencija in kongres stranke, takrat naj bi predstavili tudi listo kandidatov za aprilske državnozborske volitve. To nameravajo vložiti s podpisi državljank in državljanov, kar pomeni, da naj se ne bi odločili za lažjo pot, ki jo prinašajo trije podpisi poslancev. Programska izhodišča stranke ostajajo podobna stranki Z.Dej, a so močnejša, je poudaril novoizvoljeni predsednik.

Na kongresu so potrdili tri osnovna programska izhodišča: okoljsko tematiko, zdravstvo in medgeneracijski dialog. “Verjamem, da je podnebna agenda ključna za prihodnost Slovenije in naših otrok,” je dejal Golob. Kot prvo prioriteto po volitvah napoveduje spopadanje z zdravstveno krizo, naslovili pa naj bi tudi vse medgeneracijske izzive. Podpredsednica stranke Klakočar Zupančič pa je izpostavila, da se bodo v Gibanje Svoboda zavzemali za spoštovanje, svobodo, demokracijo in za ponovno vzpostavitev vladavine prava. “Zavzemali se bomo za vključujočo družbo z jasno začrtanimi mejami, kaj je dovoljeno in kaj ni,” je povedala.

Do Z.Dej tudi z javnomnenjsko raziskavo

Za ustanovitev nove stranke se torej Golob ni odločil, za kar je bilo v političnih krogih mogoče slišati dve razlagi. Po prvi se je bal, da mu ob morebitnem nagajanju (vodstva) notranjega ministrstva nove stranke do vlaganja kandidatne liste za državnozborske volitve ne bi uspelo registrirati. Še verjetnejša pa se zdi razlaga, da je prevzem obstoječe stranke nedvomno lažja pot od organizacijsko precej napornega pridobivanja ustanovnih članov in pisanja za ustanovitev potrebnih aktov …

Golob se je že nekajkrat pohvalil, da mu je bilo ponujeno vodenje več strank. Kot razloge, da se je odločil za Z.Dej, je v pogovoru v N1 STUDIO navedel, da je v tej stranki našel skupino somišljenikov in da je v ospredju skupnih zavzemanj zelena okoljska politika. Po besedah naših virov pa je razlog za Golobovo odločitev tudi javnomnenjsko preverjanje, katera od ponujenih strank ima med volilci najmanjšo odbojnost. Med strankami, ki so jih merili, naj bi bili tudi Zorčičev Lide in Jasničev Desus, najmanj negativnih ocen pa naj bi si prislužila Z.Dej. Po mnenju nekaterih naših sogovornikov tudi zato, ker naj bi bila ta med anketiranci najmanj prepoznavna. Prav tako naj za Golobovo odločitev ne bi bilo nepomembno to, da se mu je Leben povsem umaknil, hkrati z njim pa je odstopilo celotno vodstvo Z.Dej. Na vprašanje N1, ali se nekdanjemu okoljskemu ministru v primeru zmage njegove bivše stranke na volitvah vendarle obeta kakšno mesto v prihodnji vladi, je Golob dejal, da je za takšna vprašanja mnogo prezgodaj.

Leben je na spletni strani že objavil svoj govor na današnjem kongresu. Med drugim je povedal, da je bila sklicu kongresa priložena njegova odstopna izjava, da pa to ne pomeni, da odstopa od temeljnih vrednot stranke, kot so: svoboda, spoštovanje, demokracija in strpnost. Leben je dejal, da je ponosen, da je večina članov dosedanje njegove stranke uspešnih gospodarstvenikov, nevladnikov in mladih posameznikov. Ob tem je izrekel slavospev svojemu nasledniku Robertu Golobu, češ da je ta “največji izzivalec Janeza Janše in aktualne koalicije zlobe in teme” ter da bodo z njim “naša država, naše okolje in naše vrednote v varnih rokah”.

preiskovalna komisija koronavirus
Matija Sušnik/DZ

V Golobovo stranko sta sicer že vstopila nepovezana poslanca Janja Sluga in Jurij Lep, ki sta sodelovala tudi na današnjem kongresu. Kot nam je pred začetkom kongresa dejala Sluga, od Golobove stranke pričakuje drugačen način delovanja, kot je značilen za ostale stranke, saj da je ta že startala drugače od že obstoječih političnih projektov. To drugačnost prepoznava v tem, da je Golobova stranka “izšla iz gibanja in temelji na široki skupini ljudi, s katerimi sem tudi sama komunicirala”. Sluga je poudarila, da je razočarana nad aktualno koalicijo pa tudi nad opozicijskimi strankami, ki se niso bile sposobne dogovoriti za tesnejše predvolilno sodelovanje. Pričakuje, da bo Golobova stranka vse sile usmerila v široko povezovanje opozicijskih vrst.

Odgovorom na vprašanja, kako bo v primeru prevzema vodenja vlade reševal najbolj pereče družbene probleme, se je Golob doslej v največji možni meri izognil. Skliceval se je na to, da  bodo morali programska stališča najprej doreči znotraj stranke. Prav tako pri opredeljevanju svojih vrednot veliko več od tega, da stavi na spoštovanje, sodelovanje in solidarnost, doslej ni povedal.

Poučne pretekle zgodbe

Poleg priprave programa Goloba v naslednjih tednih čaka tudi oblikovanje kandidatne liste. Stranka, ki bi sodeč po javnomnenjskih merjenjih lahko na državnozborskih volitvah celo zmagala in postaja zaradi tega za nekatere zelo privlačna, naj sicer z naborom 88 kandidatov ne bi imela večjih težav. Poučna pa je zgodba preteklih novih strank, ki so v predvolilni naglici na svoje liste postavljale kandidate z različnih vetrov, z nasprotujočimi si vrednotami in s prevladujočimi osebnimi interesi. Kar je vodilo k njihovemu naglemu usihanju, razpadanju, prestopanju poslancev …

Eden najbolj nazornih primerov spreminjanja kurza, ki ga je imela stranka ob vstopu v politiko, je SMC (po novem Konkretno). Ta je namreč pod Cerarjevim vodstvom prisegala na etiko in moralo ter odločno poudarjala “nasprotovanje politiki Janeza Janše”, pod Počivalškovim vodstvom pa je vstopila v Janševo koalicijo in omogočala posege v neodvisnost nadzornih institucij, policije, tožilstva, medijev … Golob je v svojih zadnjih javnih nastopih že jasno sporočil, da z Janševo SDS in njenimi koalicijskimi partnericami ne bo sodeloval.

Namerava pa se odzvati na povabilo opozicijskih strank KUL, v katerih vidi naravnega zaveznika njegove stranke. “Če hočemo priti do svobode, kar je naš glavni cilj, moramo sodelovati z vsemi tistimi, ki spoštujejo iste vrednote. To so spoštovanje, sodelovanje, solidarnost, nikakor pa ne sovraštvo,” je dejal. Ob tem je dodal, da si štejejo v čast, ker v KUL Gibanje Svoboda jemljejo kot resne sogovornike. Na naše vprašanje, ali bi lahko njegova stranka postala del KUL, pa je odgovoril, da je o tem še prezgodaj govoriti, saj ne ve niti tega, kaj bo na sestanku prihodnji teden na mizi.

Čeprav je Golob že izključil možnost sodelovanja s koalicijsko Novo Slovenijo (NSi), pa mu je njen predsednik Matej Tonin že čestital na Twitterju. Nasprotno pa je prvak SDS Janez Janša že pred kongresom ugotovil, da gre pri Golobovem vstopu v politiko za popravni izpit Zorana Jankovića. Golob je ocenil, da je to, kaj govori Janša, popolnoma nepomembno.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje