Veliko obvestil o kršitvah volilnega molka, največ zaradi e-pošte o Golobu

Slovenija 23. Apr 202207:14 > 20:14 0 komentarjev
Volitve, referendum, skrinjica
Borut Živulović/BOBO

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve poslancev v DZ začel opolnoči, do 19. ure prejela 214 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, je sporočilo ministrstvo. To je več kot v obeh dneh volilnega molka na volitvah pred štirimi leti.

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve poslancev v DZ začel opolnoči, do 17. ure prejela 214 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Večina klicev se nanaša na elektronsko sporočilo, ki je bilo poslano na večje število naslovov, in na ponavljanje oddaje o volitvah na televiziji. Omenjeno sporno elektronsko sporočilo je po poročanju POP TV prišlo z naslova [email protected]. Dobilo ga je več uporabnikov, ki imajo elektronsko pošto z domeno @siol.net. Naslov sporočila je bil: “Šokanten video o Janezu Janši“, vendar je vsebina videa kritična do predsednika stranke Gibanje Svoboda Roberta Goloba.

Ob prejšnjih parlamentarnih volitvah, ki so bile 3. junija 2018, je ministrstvo v obeh dneh volilnega molka, torej v soboto in nedeljo, prejela “samo” 191 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Od tega 72 v soboto in 119 v nedeljo. Inšpektorat za notranje zadeve je takrat v obravnavo vzel 66 zadev. Največ od teh se je nanašalo na prijave glede objav na družbenih omrežjih in glede deljenja volilne propagande. Nekaj je bilo obvestil o prejetih SMS sporočilih in o uničenih plakatih. Na koncu je leta 2018 inšpektorat izrekel osem prekrškovnih sankcij za kršitve volilnega molka, in sicer pet glob in trije opomini.

Na volitvah leta 2014 pa je bilo obvestil o kršitvah več, in sicer 304. Takrat so jih inšpektorji obravnavali 244.

Ob polnoči se je pred parlamentarnimi volitvami uradno zaključila volilna kampanja. Začel je veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 800 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

Na ministrstvu za notranje zadeve deluje dežurna služba, kamor lahko državljani sporočajo podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka. Danes in v nedeljo od 7. ure zjutraj do 19. ure zvečer, bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve. V nočnem času, med 19. uro zvečer in 7. uro zjutraj, pa lahko podatke o domnevnih kršitvah državljani sporočijo operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!