Pred organi strank koalicijskega trojčka potrjevanje koalicijske pogodbe

Slovenija 12. Maj 202207:12 0 komentarjev
Kdo so novi ministri 2022
Žiga Zivulovič jr./BOBO

Gibanje Svoboda, SD in Levica so v sredo uskladile programski del koalicijske pogodbe, pred podpisom pa jo morajo potrditi še organi strank. Izvršni odbor in svet stranke Gibanje Svoboda bosta predvidoma na to temo zasedala že danes, v prihodnjih dneh pa tudi svet stranke Levica. V SD bodo o vstopu v vlado odločali na konferenci 19. maja.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec želijo vlado sestaviti do 3. junija, koalicijsko pogodbo pa bi lahko parafirali že do konca tedna.

V sredo so sicer prvaki bodočih koalicijskih partneric dokončno uskladili programski del koalicijske pogodbe in razdelili ministrske funkcije med strankami. Fajon bo prevzela vodenje ministrstva za zunanje in evropske zadeve, Mesec pa vodenje ministrstva za solidarno prihodnost. Oba bosta podpredsednika vlade, prav tako se to mesto obeta kandidatu za zdravstvenega ministra Danijelu Bešiču Loredanu.

SD bodo sicer v novi vladi pripadli štirje resorji, Levici trije, preostale bodo vodili ministri iz kvote največje koalicijske stranke, torej Gibanja Svoboda.

Vstop v koalicijo in samo koalicijsko pogodbo morajo sicer potrditi še organi posameznih strank. O tem naj bi danes tekla razprava na izvršnem odboru in svetu stranke Gibanje Svoboda, najverjetneje pa tudi o še nezasedenih ministrskih položajih iz kvote stranke.

V vseh treh strankah imajo namreč še nekaj imen nedorečenih. V Gibanju Svoboda sta to resorja za digitalno preobrazbo in kmetijstvo, v SD resor za regionalni razvoj in kohezijo, v Levici pa resorja za delo, družino in socialne zadeve ter za kulturo.

Svet Levice naj bi sicer predvidoma do konca tedna obravnaval koalicijsko pogodbo in vstop stranke v vladno koalicijo, najkasneje v začetku prihodnjega tedna naj bi bila znana tudi imena kandidatov za še nezasedene ministrske stolčke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!