Pred prazničnimi potovanji pravočasno preverite veljavnost osebnih dokumentov

Slovenija 13. Dec 202213:11 1 komentar
Srdjan Živulovič/Bobo

Ministrstvo za notranje zadeve vsem, ki bodo med božično-novoletnimi prazniki potovali v tujino, svetujejo, da pravočasno preverijo ustreznost in veljavnost dokumentov za potovanje v tujino.

Na ministrstvu za notranje zadeve vsem, ki bodo med božično-novoletnimi prazniki potovali v tujino, svetujejo, da pravočasno preverijo, ali imajo ustrezen in veljaven dokument za potovanje v tujino. Če je veljavnost tega že, ali bo kmalu potekla, naj pravočasno vložijo vlogo za izdajo novega. Posebej je treba biti pozoren na veljavnost listin otrok.

Vlogo oddajte vsaj deset dni pred potovanjem

Kot so sporočili z ministrstva, se lahko vloga za nov potni list ali osebno izkaznico vloži na kateri koli upravni enoti tudi pred datumom poteka dokumenta. Posameznikom priporočajo, da vlogo za nov dokument vložijo vsaj deset dni pred dnem potovanja.

Če se oseba znajde v stiski in potrebuje osebno izkaznico ali potni list hitreje, lahko zaprosi za nujno izdelavo dokumentov. V tem primeru bosta potni list in osebna izkaznica izdelana in odpremljena na pošto v roku enega delovnega dne. Za nujno izdelavo dokumenta je treba ob vlogi plačati dvojno upravno takso, so navedli.

Povprečna čakalna doba za izdajo nove potne listine ali osebne izkaznice je en teden. Ker je zaradi potovanj v tujino pričakovati večje število vlog za izdajo osebnih dokumentov, se lahko čakalna doba tudi podaljša. Podatek o čakalni dobi za izdelavo dokumenta je na voljo na spletni strani Cetisa.

Otroku do dopolnjenega tretjega leta starosti se izda potni list oziroma osebna izkaznica z veljavnostjo treh let, do 18. leta starosti pa z veljavnostjo petih let. Staršem posebej priporočajo, da so pozorni na veljavnost listin otrok, saj te potečejo v krajšem času kot njihovi dokumenti.

Osebna izkaznica je javna listina, s katero državljan Slovenije izkazuje svojo istovetnost in državljanstvo in s katero lahko potuje v določene države, in sicer do lahko vstopi in do 90 dni prebiva v vseh državah EU in Evropskega gospodarskega prostora, na podlagi dvostranskih sporazumov pa lahko potuje tudi v Albanijo in Švico. Prav tako lahko s slovensko osebno izkaznico potuje na Azore, v Bosno in Hercegovino, Črno goro, Gibraltar, Makedonijo, Martinik, Moldavijo, Monako, San Marino in Srbijo.

Za obisk drugih držav je potreben veljaven potni list. Določene države zahtevajo, da je potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven vsaj še pol leta ali več. Zato svetujejo, da se v primeru potovanja predvsem v države z vizumskim režimom pravočasno pozanimajo o posebnih pogojih vstopa v te države na turističnih agencijah, spletnih straneh ali diplomatsko-konzularnih predstavništvih tujih držav, so še dodali na ministrstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.