Štrukelj po pogajanjih z vlado: “Smo na pravi poti, a to še ne garantira nič”

Slovenija 11. Dec 202307:03 > 12:39 7 komentarjev
Pogajanja vlada in reprezentativni sindikati javni sektor
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Današnja pogajanja o usklajevanju plač v javnem sektorju z inflacijo so tako na vladi kot v sindikatih ocenili kot konstruktivna, a so med njimi še vedno pomembne razlike, ki preprečujejo sprejetje dogovora. S pogajanji bodo nadaljevali v ponedeljek.

Danes so vlada in sindikati nadaljevali pogajanja o usklajevanju plač z inflacijo. Po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča so, kljub temu, da je bil narejen korak naprej, še precej narazen. Upa pa, da bodo do božiča prišli do dogovora. Kot je dejal, so zadeve relativno kompleksne, vezane tudi na tri stavkovne sporazume – s sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides, Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in visokošolskim sindikatom.

A o podrobnostih danes ni želel govoriti. Pojasnil je, da so se danes dogovorili, da v javnosti podrobnosti pogajanj ne bodo predstavljali in veseli ga, da tudi sindikalna stran to vidi kot enega od korakov, ki bo pripomogel k temu, da bodo do sporazuma prišli.

Da so pogajanja tekla v konstruktivnem duhu in je prišlo do približevanj, je ocenil tudi vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, čeprav je po njegovih besedah “razlika še vedno pomembna”. Štrukelj meni, da so na pravi poti, a to še “ne garantira nič”. Sindikati se bodo do ponedeljka posvetovali s svojimi organi, enako pa bo storila tudi vlada.

Pogajanja vlada in reprezentativni sindikati javni sektor
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Danes so po besedah vodje pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakoba Počivavška izmenjali nekaj protipredlogov. “Še vedno pa je razlika takšna, da je v tem trenutku težko reči, da smo tik pred dogovorom. Tako da se bomo v naslednjih dneh pogovorili, kako pristopiti v nadaljevanju in kako oblikovati nadaljnje protipredloge,” je dejal Počivavšek.

Na začetek današnjih pogajanj je člane pogajalskih skupin pozdravil tudi novi minister za javno upravo Franc Props, ki je nato pogajanja zapustil. Boštjančič, ki je po odstopu prejšnje ministrice Sanje Ajanović Hovnik začasno opravljal tudi funkcijo ministra za javno upravo, je danes pojasnil, da bosta s Propsom primopredajo opravila v torek.

Sicer pa je po njegovih besedah dogovor, da bosta pogajanja o uskladitvi plač z inflacijo do konca vodila z državno sekretarko na ministrstvu za javno upravo Mojco Ramšak Pešec, ki je tudi namestnica vodje vladne pogajalske skupine. Kako voditi nadaljnja pogajanja, pa se bodo znotraj vlade še dogovorili.

Vlada je na pogajanjih prejšnji teden predlagala formulo za delno uskladitev plač z inflacijo, po kateri bi se vrednost plačnih razredov v drugi polovici prihodnjega leta povišala za 2,2 odstotka, kar pa je bilo za sindikate premalo in prepozno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje