Pred volitvami bodo “utišali” še Studio City, Tarčo in Tednik

Slovenija 15. Mar 202216:45 > 16. Mar 2022 09:13 20 komentarjev
RTV
Foto: Saša Despot /BOBO

Zaradi predvolilnih soočenj se z malih zaslonov za nekaj časa poslavljajo tri oddaje na TV Slovenija: Studio City, Tarča in Tednik. Ustvarjalci oddaj pravijo, da jim je letos onemogočeno sodelovanje pri pripravi predvolilnih soočenj in povolilne analize. Prepričani so, da jih želijo s tem utišati.

Zadnji Studio City pred volitvami si bodo lahko gledalci ogledali še naslednji teden, ta četrtek in naslednji ponedeljek pa bosta pred volitvami še zadnjič na sporedu tudi Tarča in Tednik.

Kot je za N1 povedala urednica Studia City Alenka Kotnik, so ob ponedeljkih in četrtkih v teh terminih predvidena volilna soočenja. Dan po volitvah je želela ekipa pripraviti povolilno analizo, vendar bo v njihovem terminu takrat na sporedu oddaja Odmevi plus. Nova oddaja Studio City bo zato na sporedu šele po prvomajskih praznikih, 9. maja. Vodstvo jim drugega termina za oddajo ni ponudilo, sodelavce pa so razporedili na delo v druge oddaje v dnevno-informativnem programu.

Prepričana je, da jih želijo s tem utišati. Kot pravi, je proti tej odločitvi tudi protestirala, saj se ji zdi mesec dni za soočenja preveč, običajno so ta na TV Slovenija potekala le tri tedne. “Mi bi radi delali svojo oddajo, pa ne moremo,” pravi in dodaja, da je prvotna programska shema predvidela oddajo ves april, s potrditvijo nove programske sheme pa se je to spremenilo. Sodelavci oddaje so zaradi te odločitve v šoku, saj tega mesec dni pred volitvami niso pričakovali.

“V redakciji smo v šoku in prepričani smo, da se javnosti, naši publiki in TV hiši dela velika programska škoda,” je še povedala Alenka Kotnik. Oddaje zato ostajajo nerealizirane, vodstvo pa predlaga, da jih nadomeščajo poleti.

Januarja se je vodstvo nacionalne televizije odločilo, da ne bodo več plačevali kolumnistov Studia City. Kot razlog za to so navedli varčevanje, pa čeprav naj bi TVS s tem rezom po informacijah N1 privarčevala vsega 130 evrov na teden. Toliko je namreč Studio City plačal za eno kolumno. Zaradi vojne v Ukrajini sta bili v februarju na sporedu le dve oddaji, prva marčevska oddaja pa je bila namesto v stalnem terminu – ob 21. uri zvečer – na sporedu uro prej.

RTVS: Program prilagajamo predvolilnemu obdobju

Z vprašanji, zakaj umikajo oddaje in kako odgovarjajo na očitke, ki se pojavljajo v delu civilne družbe, smo se obrnili tudi na vodstvo RTV Slovenija. Odgovorili so nam, da v skladu z zakonskimi obveznostmi program Televizije Slovenija prilagajajo predvolilnemu obdobju. “Na sporedu TV SLO 1 bodo ob ponedeljkih in četrtkih (med 20. in 22. uro za parlamentarne stranke ter med 17.30 in 18.50 za izvenparlamentarne stranke) predvolilna soočenja. Naj dodamo, da so bile podobne prilagoditve programa tudi leta 2018, ko so predvolilna soočenja prav tako potekala ob ponedeljkih in četrtkih,” so še zapisali.

Pred volitvami se poslavljata tudi Tarča in Tednik

Prav tako je ta teden pred volitvami zadnjič na sporedu Tarča. “Prav v našem terminu bodo soočenja. Vodstvo smo prosili, če jih – tako kot pred štirimi leti – lahko delamo. Odločili so se drugače,” so zapisali v objavi na Facebooku. Tarča se po zadnjih podatkih vrača v tednu po volitvah, 28. aprila.

Pred volitvami pa se poslavlja tudi Tednik.

Spremembe v programski shemi so zmotile tudi Inštitut 8. marec, kjer so zapisali, da obsojajo pritiske, ki jih doživljajo novinarji in novinarke v zadnjem času. Zaradi napovedanih sprememb so sprožili tudi peticijo, s katero “zahtevajo Studio City”. “Poleg kadrovskih rošad na javni RTV, pritiskov in žalitev novinarjev, zdaj še utišanje Studia City za pomembnih šest tednov pred volitvami,” so zapisali v sporočilu za medije. “Gre za manever utišanja kritičnih glasov in gre za preprečitev zastavljanja težkih ter nepristranskih vprašanj. Tak poseg v javni medij pomeni neposredni napad na demokracijo,” so dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje