Pred vrhom koalicije: kaj od sestanka pričakujejo v SD in Levici?

Slovenija 07. Nov 202315:17 2 komentarja
Jani Prednik
Denis Sadiković/N1

Pred sredinim koalicijskim vrhom v SD pričakujejo, da se bodo koalicijske partnerice v pogovorih osredotočile predvsem na odprta pereča vprašanja. V Levici pa pričakujejo odkrit pogovor tako o obljubah, ki so jih dali volilcem, kot tudi o delovanju koalicije.

Pred sredinim vrhom koalicije v SD pričakujejo, da se bodo koalicijske partnerice pogovorile predvsem o vsebini. “V državi imamo veliko odprtih vprašanj. Od zdravstva, davčne reforme, plač javnih uslužbencev, draginja, inflacija itn. Naša pričakovanja so, da se bomo pogovarjali predvsem o tem,” je bil jasen vodja poslanske skupine SD Jani Prednik.

Koordinatorka Levice Asta Vrečko pa je ob robu posveta vodij parlamentarnih strank o zakonu o obnovi sklic vrha koalicije pozdravila. “Mislim, da je nujno, da se odkrito pogovorimo o različnih stvareh in delovanju koalicije. Pričakujem odprt in iskren pogovor. Verjamem, da smo vsi v prvi vrsti zavezani obljubam, ki smo jih dali volilcem, in koalicijski pogodbi,” je rekla. Dodala je, da bodo glede nadaljnjih ukrepov, počakali na predloge.

Napoved morebitne rekonstrukcije vlade razburila koalicijski partnerici

Koalicijske partnerice bodo na sestanku razpravljale o izpolnjevanju koalicijske pogodbe in možnosti rekonstrukcije vlade. Premierjeva napoved slednje je namreč močno razburila SD in Levico, ki dvomita v primernost trenutka za tak korak.

V največji vladni stranki Gibanje Svoboda sicer kljub ostrim kritikam koalicijskih partnerjev vse navedbe o napetosti v vladni koaliciji zavračajo. Kot poudarjajo, bo sredin sestanek predstavnikov vodstev koalicijskih strank namenjen pregledu ciljev koalicijskih pogodbe, tudi v luči spremenjenih okoliščin, med drugim poplav in zaostrene varnostne situacije.

Glede rekonstrukcije vlade pa poudarjajo, da ob cilju boljše organizacije ta nikakor ne pomeni ukvarjanja same s sabo, da pa gre sicer za zdaj zgolj za idejo, ki je naletela na buren odziv na političnem parketu. Najprej se mora namreč o tem pogovoriti koalicijski trojček, šele nato pa bo jasno, ali obstaja “minimalna pripravljenost” za tak korak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje