V SD nezadovoljni z dogajanjem v koaliciji: “Konja, ki dobro teče, ne menjaš”

Slovenija 25. Okt 202312:17 8 komentarjev
Ministrska ekipa
Žiga Živulović Jr./BOBO

Po burnem dogajanju na slovenskem političnem parketu in trenjih znotraj največje koalicijske stranke Gibanje Svoboda ostaja odprto vprašanje, kako naj bi potekala rekonstrukcija vlade, ki jo je v torek zvečer napovedal premier Robert Golob. Ministri v njegovi vladi za zdaj ideje o širši rekonstrukciji vlade ne komentirajo, pravijo le, da je to odločitev predsednika vlade. Predsedniki koalicijskih strank bodo o napovedani rekonstrukciji vlade govorili po praznikih v začetku novembra.

Potem ko je premier Robert Golob po torkovi seji sveta Gibanja Svoboda sporočil, da so iz stranke izključili poslanko Svobode Mojco Šetinc Pašek in svetovalca predsednice državnega zbora Roberta Pavšiča, je spregovoril tudi o morebitni rekonstrukciji vlade, o kateri se bodo v kratkem pogovorili s koalicijskimi partnerji. Kot je dejal Golob, bodo pregledali uresničevanje koalicijskih zavez, nato pa spregovorili tudi o zmanjšanju števila ministrstev. “Kakšni bodo odzivi koalicijskih partnerjev, bomo videli. Zame je veliko število ministrstev vse, kar je več kot dvanajst resorjev. Če je ministrstev več, medresorsko usklajevanje postane cokla,” je v torek dejal predsednik vlade.

Če si je premier Golob na začetku mandata zadal nalogo, da si s spremembo zakona o vladi organizira delovanje lastne vlade tako, kot si je sam zamislil, torej da poveča število ministrstev, je slabih enajst mesecev po zakonodajnem referendumu in uveljavitvi zakona o vladi obrnil ploščo. Zdaj meni, da bi bila njegova vlada bolj operativna, če bi bilo število ministrstev manjše.

Za zdaj še ni jasno, katera ministrstva bi predsednik vlade rad združil, katera pa ukinil. Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon je pred današnjo sejo vlade poudarila, da v SD z dogajanjem na političnem parketu v zadnjih tednih niso zadovoljni, saj se ustvarja vtis, da “se več ukvarjamo sami s sabo”. Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da se bodo predsedniki koalicijskih strank sestali v začetku novembra na pogovoru o delu v prihodnje. Fajon je dejala, da vsi štirje resorji, ki jih vodijo ministri iz kvote SD, delujejo dobro, zato bodo v stranki podrobno razmislili o premierjevih napovedih o drastičnem manjšanju števila resorjev.

“Naši ministri delajo zelo dobro, kar pa zadeva napovedi rekonstrukcije vlade, je vse stvar pogajanj znotraj koalicije. Naši ministri nimajo afer, nimajo zgodb in imamo dobre rezultate. Vsi si želimo delati,” je dejala Fajon in dodala, da krčenje resorjev samo po sebi ne bo nujno rešilo izzivov, pred katerimi je vlada.

Kot je zatrdila, je za SD ključno predvsem, da delajo na izzivih, kot so sociala, zdravstvo in sanacija po poplavah. Samo krčenje števila resorjev pa po njenih besedah boljšega dela ne bo nujno prineslo. Meni sicer, da ljudi upravičeno jezi, da ne vidijo rezultatov, da se zdi, da se koalicija ukvarja zgolj z aferami, zato si želi, da to presežejo.

Minister za gospodarstvo iz kvote SD Matjaž Han morebitne rekonstrukcije vlade ni želel komentirati. Dejal je le, da so vse besede, ki jih v teh trenutkih izrečejo politiki, preveč. Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj, pa je ob prihodu na sejo vlade dejal, da “konja, ki dobro teče, ne menjaš”.

Da ne bodo privolili v odhod njihovih ministrov, so po naših informacijah Socialni demokrati jasno povedali tudi na jutranjem sestanku predstavnikov koalicijskih strank pri premierju Golobu. Poudarili naj bi, da naj vsaka koalicijska stranka zase oceni, ali v njeni ministrski ekipi škriplje; oni ocenjujejo, da se pri njih to ne dogaja in svojih ministrov ne dajo.

Tudi vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je po omenjenem sestanku dejal, da vsi trije njihovi ministri – Luka Mesec, Asta Vrečko in Simon Maljevac – delajo dobro, kar da se kaže tudi na sprejemanju pomembne zakonodaje. “Ministri Levice se trudijo premikati stvari, kot smo zapisali v naših programih in koalicijski pogodbi,” je dejal Vatovec.

Tudi v najmanjši koalicijski partnerici ocenjujejo, da bi se morala vlada bolj učinkovito spopadati s številnimi problemi in izzivi. “Ne bi sicer rekel, da se vlada ukvarja zgolj sama s sabo, vendar pa nekateri takšni signali v javnosti povzročajo zaskrbljenost. Marsikateri resor dela dobro,” je dejal Vatovec. Ob tem pa se je vprašal, ali je res pravi trenutek za tako velike spremembe, kot jih je v torkovi izjavi omenil premier. “Bolje bi bilo sile usmeriti v kakšne druge stvari, ne pa v združevanje ministrstev in spremembo zakonodaje, ki bi to prinesla,” je še dejal vodja poslancev Levice.

O morebitni rekonstrukciji vlade je pred današnjo sejo vlade spregovoril tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, ki sodi v kvoto Gibanja Svoboda. Dejal je, da gre zgolj za idejo in da je še prezgodaj za morebitne špekulacije. “Tudi mi še ne vemo, kaj bo. Jaz se ne bojim za svoj stolček, če bom delal dobro. Morda pa bo prišel kdo drug, ki bo delal bolje. Ne gre za to, da bi jaz moral ostati, če je nekdo drug boljši. Potem je bolje, da pride nekdo drug namesto mene,” je dejal Felda.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je za zdaj prepričana, da premierjevo zaupanje še ima, čeprav se je v preteklih mesecih večkrat špekuliralo, da bi jo premier Golob lahko zamenjal. “O rekonstrukciji ne vem ničesar, vem pa, da bo ta vlada poskrbela za digitalizacijo. Če bo premier odločil, da je potrebna rekonstrukcija vlade, je to njegova odločitev,” je dejala ministrica iz vrst Gibanja Svoboda.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje