Pred vstopom v poletje je Kredarico pobelil sneg

Slovenija 30. Maj 202212:42 > 12:50 1 komentar
Kredarica
Arso

Konec tedna se je po nižinah močno ohladilo, v gorah pa je ponekod zapadel sneg. Meteorologi napovedujejo, da bo že v prihodnjih dneh topleje, saj se bo živo srebro povzpelo skoraj do 30 stopinj Celzija.

Po daljšem obdobju toplega majskega vremena, ko so bile osrednje dnevne temperature med 10. in 27. majem večinoma od 3 do 6 stopinj Celzija nad dolgoletnim povprečjem, nas je v noči na soboto od severa prešla precej izrazita hladna fronta. Že v prvem delu noči so predvsem na severovzhodu Slovenije nastale močne nevihte, do sobotnega jutra pa se je nevihtna aktivnost preselila nad južni del Slovenije, kjer je vztrajala vse do zgodnjega popoldneva. Krajevno je bilo tudi nekaj toče, so na Facebooku zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso).

Ozračje se je z dotokom polarne morske zračne mase od severovzhoda ohladilo, in če smo v petek popoldne še merili temperature med 27 in 30 stopinj, so bile v soboto popoldne v notranjosti le še od 10 do 14, na Primorskem do 20 stopinj Celzija. Ker je nad Sredozemljem nastalo plitvo ciklonsko območje, je pri nas pihal veter vzhodnih smeri, hladno in občasno deževno vreme pa se je nadaljevalo vse do danes, so dodali državni meteorologi.

Od petkovega večera do ponedeljkovega jutra je največ padavin padlo v Slovenskih goricah (Gačnik 74 milimetrov), pa tudi na jugu države je bilo dežja precej (Sviščaki 66 milimetrov, Iskrba 54 milimetrov, Osilnica 47 milimetrov, Babno polje 41 milimetrov). V večjem delu Slovenije je konec tedna padlo od 10 do 25 milimetrov padavin, na skrajnem zahodu pa manj kot 5 milimetrov (Sečovlje, Vedrijan in Rateče 3 milimetre).

Ponekod v gorah pa je celo snežilo. V belo odejo je ovita tudi Kredarica. Fotografijo zasnežene “zimske” pravljice je Arso objavil na Twitterju.

V naslednjih dneh bo spet topleje

Na Arsu napovedujejo, da se bo tip vremena v naslednjih dneh postopno spet spremenil. “Iznad Sredozemlja bo – najprej v višinah, kasneje pa tudi pri tleh – pritekal iz dneva v dan toplejši zrak, in v drugi polovici tedna lahko pričakujemo zgodnje poletje s temperaturami blizu 30 stopinj Celzija. Zaradi razmeroma visoke vlage v ozračju in močnega junijskega sonca pa predvidoma ne bo šlo povsem brez popoldanskih neviht,” so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje