Predčasno glasovanje: prvi dan višja udeležba kot pred tremi tedni

Slovenija 09. Nov 202209:35 > 09:48 0 komentarjev
Predčasne volitve drugi krog
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Prvega dne predčasnega glasovanja v drugem krogu volitev za predsednika države se je udeležilo 24.760 oziroma 1,56 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije. To je več kot na prejšnjih predsedniških volitvah, ko je prvi dan predčasnega glasovanja svoj glas oddalo 0,37 odstotka volilnih upravičencev, prav tako je udeležba boljša kot prvi dan predčasnega glasovanja v prvem krogu letošnjih predsedniških volitev.

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je prvi dan predčasnega glasovanja v drugem krogu volitev predsednika republike udeležilo 24.760 oziroma 1,56 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK).

Za primerjavo. Na prejšnjih predsedniških volitvah je prvi dan predčasnega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev svoj glas oddalo 6.411 volilcev oziroma 0,37 odstotka volilnih upravičencev. Skupaj je v drugem krogu na predčasnem glasovanju leta pred petimi leti glasovalo 26.562 volilcev oziroma 1,54 odstotka volilnih upravičencev. Leta 2012 je v drugem krogu predsedniških volitev skupaj predčasno glasovalo 23.366 oziroma 1,42 odstotka vseh volilnih upravičencev, še sporočajo iz DVK.

Tokrat je bila volilna udeležba višja kot na prvi dan predčasnih volitev v prvem krogu, ko je glas oddalo 19.247 volilk in volilcev oziroma 1,14 odstotka volilnih upravičencev.

Na aprilskih volitvah v državni zbor se je prvi dan predčasnega glasovanja udeležilo 45.941 volilcev oziroma 2,7 odstotka vseh volilnih upravičencev. Vse tri dni skupaj se je predčasnega glasovanja na letošnjih državnozborskih volitvah udeležilo 130.151 oz. 7,67 odstotka volilnih upravičencev.

Predčasno glasovanje poteka do četrtka

Prijava za predčasno glasovanje, ki poteka še danes in jutri (od 7. do 19. ure), ni potrebna. Volilec za glasovanje potrebuje osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volilcu je informativne narave in tudi pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volilca v volilnem imeniku.

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volilci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, z nekaterimi izjemami (v Ljubljani je 14 volišč za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču). To pomeni, da ni mogoče predčasno glasovati izven okraja stalnega prebivališča.

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je bilo 2. novembra 2022 v volilnih imenikih za izvedbo ponovnega glasovanja na volitvah predsednika republike vpisanih skupaj 1.586.849 volilnih upravičencev, od tega 1.479.341 volilk in volilcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji in 107.508 s stalnim prebivališčem v tujini, so še sporočili iz DVK.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!