Predlog Pravne mreže kljub vzdržanosti več poslancev SD premagal prvo prepreko

Slovenija 04. Feb 202219:37 > 19:57 0 komentarjev
Državni zbor
Denis Sadiković/N1

Predlog sprememb zakona o nalezljivih boleznih, ki so ga pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, je dobil zeleno luč za nadaljnjo obravnavo. Nekoliko presenetljivo se je pri glasovanju vzdržala polovica poslancev SD, je pa predlog podprl del koalicije. Njegova nadaljnja pot je negotova.

Predlog sprememb zakona o nalezljivih boleznih, ki so ga pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, v parlamentarno proceduro pa ga je vložila poslanska skupina nepovezanih poslancev, je premagal prvo oviro. Da je primeren za nadaljnjo obravnavo, je menilo 43 poslancev, kot neprimernega pa ga je ocenilo 31 poslancev.

Čeprav je predlog  podprla večina poslancev levosredinske opozicije in del poslancev koalicije, pa je njegova nadaljnja pot negotova. Več poslancev je namreč tokratni glas “za” pospremilo z besedami, da predlogu ne želijo zapreti vrat že na začetku, njihovo nadaljnje odločanje pa bo odvisno od tega, ali bodo sprejete potrebne spremembe in dopolnitve. Kakšne spremembe so potrebne,  si v strankah precej različno predstavljajo.

Prav tako tudi ni izključeno, da se bo postopek sprejemanja zakona zavlekel in da do nadaljnjega odločanja o njem v tem mandatu ne bo prišlo. Naslednji korak naj bi bila namreč javna predstavitev mnenj, za katero se – tudi zaradi bojazni ljudi, da bodo spremembe zakona prinesle obvezno cepljenje in druge neželene ukrepe – zavzema več poslanskih skupin. Vprašanje pa je, kateri datum bo za to predstavitev določil odbor za zdravstvo pod vodstvom poslanke SDS Anje Bah Žibert.

Slovenski demokrati namreč predlogu sprememb zakona o nalezljivih boleznih odločno nasprotujejo. Proti njemu so danes glasovali vsi njihovi poslanci, ki so bili navzoči na seji. Pridružili so se jim še poslanci SNS, dva poslanca stranke Konkretno (Dušan Verbič in Monika Gregorčič)  pa Robert Polnar (Desus) in nepovezana poslanka Mateja Udovč. V nasprotju s stranko Konkretno, v kateri so včeraj napovedali, da bodo predlog v prvem branju podprli, a so se tega držali le polovično, so poslanci NSi uresničili napoved in danes glasovali za predlog. Zanimivo pa je, da se je pri glasovanju vzdržalo kar šest poslancev SD. Tako je ravnala tudi Violeta Tomić, ki je sicer še vedno v poslanski skupini Levica.

Da bo proti celotna poslanska skupina SDS, je bilo mogoče pričakovati. Njihovi poslanci so namreč včeraj  ponavljali kritike, ki jih je v ponedeljek izrekel premier Janez Janša. Tako je Jožef Lenart ocenil, da je predlog v nasprotju s slovensko ustavo in z načelom delitve oblasti, da ne upošteva priporočil Svetovne zdravstvene organizacije in da je popolnoma neoperativen. Po besedah predstavnikov SDS bi trajalo tedne in tedne, preden bi se o ukrepih za zajezitev širjenja nalezljivih bolezni uskladila vsa v predlogu predvidena stroka, nedopustno dolgo pa bi trajalo tudi parlamentarno odločanje.

Janez Janša
Borut Živulović/BOBO

“Po novem ne bi ravnali urgentno, da bi zaščitili naše državljane, ampak počasi procesirali ukrepe in tako pustili tej ali drugi zahrbtni nalezljivi bolezni uničevalen pohod. Tega si v Slovenski demokratski stranki ne moremo dovoliti,” je poudaril Lenart. “To ne bo zakon za preprečevanje nalezljivih bolezni, ampak zakon za razširjanje nalezljivih bolezni. To je pisal človek, ki pojma nima, kako parlamentarne zadeve tečejo in kako deluje državna uprava,” se mu je pridružila strankarska kolegica Mojca Škrinjar.

Levosredinska opozicija proti vladni samovolji

Nasprotno v levosredinski opoziciji bojazni o neoperativnosti predloga ni bilo zaznati – izpostavljali so zlasti nujnost določitve varovalk, ki bi ljudi zaščitile pred vladnim samovoljnim sprejemanjem omejitvenih ukrepov. “Novela pomeni konec vladanja z neustavnimi odloki. Prinaša ustrezna varovala, s katerimi bi se preprečil prekomeren poseg v pravice in svoboščine,  zlasti v svobodo gibanja, v pravico do zbiranja in združevanja, v svobodo dela ter svobodno gospodarsko pobudo,” je poudarila vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga.

“V SDS se v resnici bojite samo ene stvari: da bi vas kdo omejil pri vašem arbitrarnem odločanju o tem, kaj je prav in kaj ni prav,” je Slovenskim demokratom oponesel poslanec LMŠ Jani Möderndorfer. Po njegovih navedbah bojazni, da bi bil državni zbor prepočasen, ni. “Kar nekaj stvari je državni zbor naredil v 12 ali najkasneje v 24 urah,” je poudaril Möderndorfer.

preiskovalna komisija koronavirus
Matija Sušnik/DZ

Največ očitkov so levosredinske opozicijske stranke namenile delu besedila, po katerem bi bil nadzor nad omejitvenimi ukrepi v rokah parlamentarnega odbora za zdravstvo. Kot je bilo mogoče slišati v razpravi, bi moral o vladnih uredbah odločati in odgovornost prevzeti državni zbor in ne posamezno delovno telo.

Čeprav so poslanci strank KUL predlog sprememb zakona o nalezljivih boleznih v prvem branju večinoma podprli, pa je tudi v njihovih vrstah zaznati zadržanost. Eden glavnih razlogov za to je bojazen pred odzivom volilcev. Poslanci so namreč prejeli množico elektronskih sporočil, v katerih so jih ljudje pozvali, naj sprememb zakona nikakor ne podprejo. V sporočilih je bila izražena zlasti bojazen, da bi sprejem predloga prinesel obvezno cepljenje. Poslanci levosredinske opozicije so v včerajšnji razpravi takšno nevarnost vztrajno zanikali. “Naj tudi jaz povem, deseta ali dvanajsta danes, da ta zakon ne uvaja obveznega cepljenja niti nima predpostavk za uvedbo obveznega cepljenja, kot hočejo nekateri morda prikazati ali kot se bojijo nekateri, ki nam pišejo,” je poudarila vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Da  predlog nikakor ne uvaja obveznega cepljenja, izpostavljajo tudi v Pravni mreži za varstvo demokracije.

Prav bojazen ljudi, ki da ga sproža že naziv zakona, pa je poslanka SD Meira Hot navedla kot glavni razlog, da se je pri današnjem glasovanju vzdržala. Kot je dejala,  bi bilo sicer treba sprejeti zakonsko podlago, s katero bi preprečili zlorabe in absurde, ki smo jim bili priča v zadnjih dveh letih. Ob tem pa je dodala, da se tako zahtevna zakonodaja, kot je zakon o nalezljivih boleznih, ne sme sprejemati na hitro.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!