Predlog za spremembo pokojninskega zakona že končal zakonodajno pot

Slovenija 27. Sep 202220:06 0 komentarjev
Državni zbor
Foto: N1

Ob koncu današnje seje DZ so poslanske skupine predstavile stališča do sprememb pokojninskega zakona, s katerim je predlagatelj, državni svet, želel odpraviti diskriminacijo mladoletnih oseb s posebnimi potrebami, ki pri osnovnih življenjskih potrebah potrebujejo pomoč drugega, a niso slepi. Predlog je zakonodajno pot sicer končal že na odboru.

Do dodatka za pomoč in postrežbo so zdaj upravičeni le slepi, po predlogu predlagatelja pa bi bili do tega dodatka upravičeni vsi mladoletniki, ki so zdravstveno zavarovani po drugem zavarovancu ali upokojencu in pri osnovnih življenjskih potrebah nujno potrebujejo stalno pomoč in postrežbo drugega.

Na matičnem odboru so se sicer strinjali, da je stanje na omenjenem področju treba urediti in odpraviti ugotovljeno diskriminacijo, vendar pa predlog državnih svetnikov na seji ni dobil večinske podpore. Proti so bili predvsem poslanci iz vrst koalicije, ki so ocenili, da se omenjena problematika ne bi smela urejati v okviru pokojninske zakonodaje, temveč bi bilo ustrezneje iskati rešitev v okviru druge socialne zakonodaje.

V koalicijskih poslanskih skupinah Svoboda, Levica in SD so danes ponovili, da gre pri pravici do dodatka za pomoč in postrežbo za pravico, ki ne sodi v sistem pokojninskega in invalidskega zavarovanja, temveč v sistem socialnega varstva. Po napovedih Milana Jakopoviča (Levica) pa se bo to vprašanje naslovilo v zakonodaji s področja družine. Da gre za problematiko, ki jo je treba urediti, menijo tudi v poslanskih skupinah opozicijskih SDS in NSi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!