Predsednica Nataša Pirc Musar naklonjena uvedbi nove pristojnosti

Slovenija 24. Dec 202211:24
Nataša Pirc Musar
BOBO

Novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela povedala, da funkcijo razume kot funkcijo vrhovnega branika ustavnosti. Naklonjena je uvedbi nove pristojnosti, po kateri bi lahko zahtevala presojo ustavnosti zakona, saj predsednica ne more biti zgolj pismonoša med državnim zborom in uradnim listom.

Kot je dejala, je predsednik oz. predsednica nemočna, ko mora podpisati zakon, za katerega presodi, da obstaja velika verjetnost, da je neustaven. V zakonu o ustavnem sodišču je po njenih besedah umanjkalo določilo, ki bi predsednici dalo pooblastilo, da na ustavno sodišče vloži zahtevo za presojo ustavnosti in posledično tudi predlog za začasno zadržanje predpisa.

“Zavedam se dejstva, da ne delim istih vrednot z vsemi. Kot predsednica pa moram biti pripravljena poslušati vse, slišati ljudi. Moja naloga je delati v dobro vseh,” je pojasnila napoved, da bo predsednica vseh državljank in državljanov. “Ko govorimo o ustavnih pravicah, temeljnih človekovih pravicah, ni prostora za delitev na leve ali desne. Človekove pravice pripadajo vsem. V tem segmentu ne želim le delati, ampak tudi garati,” je zatrdila Nataša Pirc Musar.

Manjšinske pravice so po besedah predsednice temelj stabilnosti in miru. “Zavedam se dejstva, da sta avstrijska državna pogodba in člen 7 temelj izvrševanja manjšinskih pravic na Koroškem. Tu zaveza iz avstrijske državne pogodbe ni v celoti izvršena. Pozorno spremljam, kaj se dogaja z rabo slovenščine v sodnih postopkih. Zavedati se moramo, da je pravica do rabe jezika temelj obstoja manjšine. Upam, da bo to vprašanje čim prej urejeno – s sodelovanjem slovenske skupnosti v Avstriji,” je dodala.

Pri zunanji politiki pa je kot težavo izpostavila hitro spreminjanje strategije, ki za državo ni dobro. “Država mora vedeti, kaj hoče, te vrednote dihati skozi daljše obdobje. Za diplomacijo, ki je steber državnosti, ni dobro, če se strategija v pomembnih usmeritvah spreminja z vsakokratno menjavo vlade. Pozorno bom spremljala, kaj se dogaja. Tu želim biti dejaven akter,” je napovedala.

Takoj po prevzemu funkcije se bo vključila tudi v lobiranje za nestalno članstvo Slovenije v varnostnem svetu.

Pirc Musar je komentirala tudi notranjepolitično dogajanje: “Zelo pozorno in z zaskrbljenostjo sem spremljala zadnje dogajanje in odstop ministrice za notranje zadeve. Zavedam se – in upam, da tudi drugi v politiki -, kako pomembna je avtonomija podsistemov.” Po njenem mnenju je tu primarno zaupanje med ministrom in njegovimi sodelavci. Prav je, da se situacija umirja in da akterji stopijo korak nazaj in pogledajo, kaj je dobro za državo, ne pa za trenutno oblast, je dodala.

Razmislek, da bi predsednik neposredno imenoval sodnike rednega sodstva, je po njeni oceni možen korak v smer depolitizacije sodstva, zato bi pozdravila takšno spremembo ustave. Volilni sistem ocenjuje kot nepregleden. “Volivke ter volivci danes ne vedo, koga konkretno bodo izvolili v državni zbor. Zaznavam, da vsaj okrog uvedbe preferenčnega glasu obstaja visoka stopnja soglasja,” je dodala.

Na vprašanje, ali vidi zakonsko možnost, da intervenira v zvezi z Radiotelevizijo Slovenija (RTVS), pa je odvrnila, da kot predsednica zakonskih pristojnosti nima. Razmere na RTVS spremlja s prizadetostjo in zaskrbljenostjo. “Nobena politična hemisfera v preteklosti ni bila imuna na skušnjavo, da bi vsiljevala svoj vpliv. Da bi bilo tako brutalno in brezobzirno, kot je sedaj, pa ne pomnim,” je dodala.

Predsednica je ocenila, da gre pri noveli zakona o finančni upravi, ki med drugim omogoča uporabo prikritih metod, za poseg v zasebnost. “Gre za zakonsko določbo, ki ni skladna niti s splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR) niti z ustavnim načelom sorazmernosti ter ne ustreza niti ustavnim pogojem za dopustnost posegov v zasebnost,” je poudarila.

Kot je povedala, ostaja na Twitterju, ki ga jemlje kot odlično komunikacijsko orodje. “Moja zaveza je, da Twitter uporabljam za obveščanje o delu predsednice, z dostojnim govorom. (…) Moj Twitter profil naj bo orodje proti sovražnemu govoru in širjenju dezinformacij,” je dodala predsednica.

Obljubila je, da ne bo tiho. “Nisem vajena živeti v coni udobja. Se pa zelo zavedam, da funkciji predsednice pritiče tehten razmislek – kdaj, kako se je treba oglasiti. Hitri prsti so nekaj, kar znam brzdati. In tudi bom brzdala,” je obljubila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.