Predsednica Pirc Musar se odpravlja na obisk k srbskemu predsedniku Vučiću

Slovenija 08. Jun 202319:33 2 komentarja
Nataša Pirc Musar
PROFIMEDIA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo prihodnji teden obiskala dve državi Zahodnega Balkana, Severno Makedonijo in Srbijo.

V dneh, ko je zaradi napetosti na severu Kosova Zahodni Balkan spet v središču pozornosti, bo predsednica republike Nataša Pirc Musar prihodnji teden v Beogradu obiskala srbskega kolega Aleksandra Vučića. Pred tem bo obiskala Skopje, kjer jo bo sprejel predsednik Stevo Pendarovski, so sporočili iz urada predsednice Nataše Pirc Musar.

Predsednica republike bo s srbskim kolegom med drugim razpravljala o odnosih med Slovenijo in Srbijo ter o razmerah na Zahodnem Balkanu. Prav tako bo po naših informacijah tema pogovora vsakoletni vrh voditeljev držav Zahodnega Balkana Brdo–Brioni, ki naj bi ga jeseni gostila Severna Makedonija in o katerem predsednica republike ni govorila le še s srbskim predsednikom. Zadnji vrh Brdo–Brioni je sicer potekal septembra lani, Nataša Pirc Musar pa je povedala, da bo proces, katerega pobudnik je tudi njen predhodnik Borut Pahor, nadaljevala.

Nataša Pirc Musar se bo kot častna gostja udeležila tudi sprejema, ki ga slovensko veleposlaništvo v Beogradu organizira ob dnevu državnosti.

Pred Beogradom predsednica še v Skopje

Pirc Musar se v Severni Makedoniji ne bo sestala le s predsednikom Pendarovskim, temveč tudi s severnomakedonskim premierjem Dimitrom Kovačevskim in predsednikom Sobranja Talatom Xhaferijem. Predsednica republike bo na slavnostni seji Sobranja tudi nagovorila poslanke in poslance, kar velja za ne ravno običajno čast.

Kot so še sporočili s predsedničinega urada, predsednica v Skopje potuje z namenom “pregleda dvostranskega sodelovanja in krepitve nadaljnjega sodelovanja”. V pogovorih bo pozornost namenjena tudi “nadaljnji evropski poti Severne Makedonije, ki jo Slovenija trdno podpira”. Severna Makedonija je za članstvo v Uniji zaprosila leta 2004, status kandidatke za članstvo je dobila leto pozneje, pristopna pogajanja pa so se začela lani. Ob tem mora Severna Makedonija na zahtevo Bolgarije sicer še spremeniti ustavo oziroma vanjo vpisati bolgarsko manjšino. Pred Bolgarijo je, spomnimo, začetek pogajanj blokirala Grčija, ki je zahtevala, da Severna Makedonija spremeni ime.

Predsednica Nataša Pirc Musar, ki je februarja – na prvem delovnem obisku v tujini – v Zagrebu obiskala kolega Zorana Milanovića, namerava po naših informacijah skladno z napovedmi obiskati vse države Zahodnega Balkana.

Predsednica se je sicer o razmerah na Kosovu in agendi prihodnjega srečanja Brdo–Brioni danes že pogovarjala s predsednico Kosova Vjoso Osmani, je zapisala na Twitterju. “Govorili sva tudi o mojem načrtovanem obisku Kosova v letošnjem letu,” je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje