Kosovska predsednica o Vučiću: Na večini srečanj je precejšen kralj drame

Svet 07. Jun 202312:20 > 14:51 1 komentar
Vjosa Osmani-Sadriu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani (Foto: Fatos Bytyci/REUTERS)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je v intervjuju za tiskovno agencijo Reuters med drugim spregovorila o ponovnih volitvah v občinah na severu Kosova in Natovi misiji Kfor. Posebna odposlanca Evropske unije in ZDA pa sta v torek v Beogradu ponovila zahteve mednarodne skupnosti za izhod iz trenutne krize.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je v ekskluzivnem intervjuju za tiskovno agencijo Reuters spregovorila o možnostih za izvedbo novih volitev v občinah z večinsko srbskim prebivalstvom, kjer so bili po bojkotu Srbov na aprilskih volitvah za župane izvoljeni etnični Albanci. Po njenih besedah volitve lahko sledijo dvema scenerijama: lahko so razpisane po potencialnem odstopu županov oziroma občinskih svetnikov ali pa po peticiji s pozivom k izvedbi volitev, ki jo podpiše petina volilcev.

Vjosa Osmani je ocenila, da je poziv prek peticije najbolj “demokratična pot” do novih volitev. “Menim, da bi po tej poti lahko zagotovili sodelovanje Srbov, saj bi poziv prišel od njih, od državljanov.” Bi si pa v Prištini želeli zagotovil mednarodne skupnosti, da Srbija ne bo intervenirala do izvedbe novih volitev, še navaja Reuters.

Nove volitve po besedah predsednice Kosova predstavljajo “velik korak proti deeskalaciji” razmer. Srbska lista sicer udeležbo na volitvah pogojuje z zahtevami – umikom posebnih enot kosovske policije s severa Kosova in vzpostavitvijo skupnosti srbskih občin.

Srbija, spomnimo, zanika, da bi srbskim kandidatom preprečevala kandidirati na volitvah, zavrača pa tudi obtožbe, da so bili protestniki, ki so se pred dobrim tednom dni spopadli z Natovimi vojaki, poslani s strani Beograda.

Napetosti na Kosovu
Foto: PROFIMEDIA

Kosovska predsednica je za Reuters prav tako spregovorila o Natovi misiji Kfor na ozemlju Kosova. Izrazila je željo, da bi Natovi vojaki tam ostali, dokler ne bo Kosovo postalo članica zveze Nato, kar se “vsak dan izkazuje za bolj in bolj nujno”. Komentirala je tudi nedavno srečanje s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Moldaviji na vrhu evropske politične skupnosti.

“Na večini svojih srečanj je precejšen kralj drame [ang. drama king],” je povedala. “Zato je, seveda, poskušal znova ustvariti precej drame, pri čemer ni ponudil idej, ki bi prispevale k miru in stabilnosti v regiji.”

Zahteve po novih volitvah prihajajo tudi od drugod

Izvedba volitev v štirih občinah na severu Kosova je tudi ena od zahtev mednarodne skupnosti, ki sta jih na torkovem srečanju z Vučićem ponovila posebna odposlanca Evropske unije in ZDA Miroslav Lajčak in Gabriel Escobar. Zahteve, ki sta jih pred tem, v ponedeljek, predstavila tudi kosovskemu premierju Albinu Kurtiju, so naslednje: umiritev razmer, takojšnja vnovična izvedba volitev v štirih večinsko srbskih občinah na severu Kosova in vrnitev k dialogu za normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino pod okriljem EU.

Posebna odposlanca in Vučić so se strinjali, da sta umiritev razmer in vrnitev k dialogu nujna tako zaradi boljšega življenja ljudi, napredka držav na evropski poti, kot tudi zaradi stabilnosti celotne regije, poroča N1 Beograd. Vučić je sicer znova vztrajal pri popolni uveljavitvi bruseljskega sporazuma, predvsem pri vzpostavitvi skupnosti srbskih občin. Mednarodno skupnost je pozval, naj se bolj angažira, da bo Priština uresničila to zavezo, je po srečanju sporočil na Instagramu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje