Predsednik Pahor se bo opravičil izbrisanim

Slovenija 22. Feb 202211:19 > 13:47 10 komentarjev
Borut Pahor
Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednik Borut Pahor se bo ob 30. obletnici izbrisa 25.671 oseb iz registra stalnega prebivalstva opravičil, so sporočili iz njegovega urada. K opravičilu ga je s peticijo pozvala nevladna organizacija Amnesty International Slovenije v sodelovanju s Civilno iniciativo izbrisanih aktivistov.

Kot so sporočili iz urada predsednika, bo Pahor v petek pripravil obeležitev 30-letnice izbrisa, na kateri bo poleg njega spregovoril tudi predsednik Civilne iniciative izbrisanih aktivistov Irfan Beširević.

Pahor se bo na prireditvi za nezakonito dejanje izbrisa opravičil v svojem imenu in v imenu države, so zapisali.

“Zame bo to moralna zmaga”

Beširević je ob napovedi opravičila dejal, da je bilo to prioriteta vse od ustanovitve njihovega društva. “Izbris je zagrešila oblast, zato potrebujemo opravičilo v imenu države. Zame osebno bo to moralna zmaga.”

Tudi iz Amnesty International Slovenije so sporočili, da opravičilo pozdravljajo. “Zahteva po opravičilu je bila tudi dolgoletna zahteva Amnesty International. Verjamemo, da bo za izbrisane opravičilo pomembno moralno zadoščenje,” je dodala direktorica Nataša Posel.

Opravičilo so pozdravili tudi na Mirovnem inštitutu. “Opravičilo, ki so ga izrekli ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in predsednik Državnega zbora Pavel Gantar ob sprejemu novele zakona o urejanju statusa izbrisanih leta 2010 ter predsednik Državnega zbora Milan Brglez ob 25. obletnici izbrisa, je izjemnega pomena. Vendar ta opravičila niso bila zapisana v nobenem uradnem državnem dokumentu in jih ne moremo šteti za uradna opravičila države,” so zapisali ob tem.

Na inštitutu so še opozorili, da večina izbrisanih še vedno ni bila deležna nobene od oblik poprave krivic, saj jim ni bil vrnjen nezakonito odvzeti status niti niso prejeli nikakršne odškodnine. “V Sloveniji še vedno živijo posamezniki in posameznice brez urejenega statusa, ustrezno pravno sredstvo pa jim ni na voljo. Izbris je v življenjih izbrisanih pustil nepopravljive posledice, tisti, ki so ga zakrivili, pa zanj niso nikoli odgovarjali.”

Obeležitev 30. obletnice bo potekala na predvečer obletnice izbrisa, ko so slovenske oblasti 26. februarja 1992 iz Registra stalnih prebivalcev Slovenije protiustavno izbrisale 25.671 ljudi. Ustavno sodišče Republike Slovenije je leta 1999 in leta 2003 odločilo, da je bil izbris protiustaven. Evropsko sodišče za človekove pravice je leta 2012 ugotovilo, da so bile izbrisanim kršene človekove pravice, in sicer pravica do varstva zasebnega in družinskega življenja (8. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah) in do učinkovitega pravnega sredstva (13. člen konvencije), ter prepoved diskriminacije (14. člen konvencije), so še spomnili v uradu predsednika.

Zagovornik pravic izbrisanih Matevž Krivic je v Sobotni prilogi Dela izbris označil za politični zločin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje