Predsednik Pahor se želi o muzeju osamosvojitve posvetovati s premierjem Golobom

Slovenija 02. Nov 202219:03 18 komentarjev
Robert Golob in Borut Pahor
Borut Živulović/BOBO

Predsednik republike Borut Pahor opozarja na pomen samostojnega muzeja osamosvojitve in se želi o tem posvetovati s predsednikom vlade Robertom Golobom. O združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine Sloveniji je danes sicer razpravljal s predsednikom Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Lojzetom Peterletom.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, je predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Lojze Peterle predsednika Boruta Pahorja seznanil s tem, da nasprotuje nameri ministrstva za kulturo o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine Sloveniji.

“Predsednik se ne želi izrekati o strokovnih argumentih, vendar v luči svojih prizadevanj, s katerimi je ob tridesetletnici osamosvojitve v zadnjih treh letih obeležil 16 prelomnih dogodkov, ki so privedli do osamosvojitve, obrambe in mednarodnega priznanja Republike Slovenije, opozarja na državotvorni in narodotvorni pomen samostojnega muzeja osamosvojitve ter se želi o tem posvetovati s predsednikom vlade Robertom Golobom,” pa so ob tem pojasnili v uradu predsednika republike.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je namreč v sredini oktobra oznanila, da pripravljajo vse potrebno za združitev Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga je kot samostojno institucijo zasnovala prejšnja vlada, z Muzejem novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod oziroma nov muzej. S tem ne strinjajo v SDS, zaradi česar so zahtevali sejo parlamentarnega odbora za kulturo. Nujna seja odbora na to temo bo v ponedeljek. Že ta petek pa bodo o Muzeju slovenske osamosvojitve razpravljali tudi na pogovornem omizju, ki ga organizira VSO.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje