Predsednik sveta Moderne galerije: Izjave ministrice Aste Vrečko so neresnične

Kultura 25. Okt 202218:57 2 komentarja
Moderna galerija
Borut Živulović/Bobo

Predsednik sveta Moderne galerije Aleksander Bassin in direktor zavoda Aleš Vaupotič sta v izjavi za medije zavrnila očitke, ki se v zadnjih dneh pojavljajo v javnosti glede delovanja galerije. Kot je izpostavil Bassin, je v medijskem poročanju zasledil veliko neresnic, spor z umetnico Niko Autor pa je vodstvo po njegovem mnenju ustrezno reševalo.

Aleksander Bassin se je kot predsednik sveta zavoda, ki med drugim bdi nad delovanjem zavoda, čutil dolžnega, da se odzove na pisanje medijev, ki so se po njegovem mnenju na “svojstven način” odzvali glede vodenja galerije. Odzval se je tudi nad nezaupnico, ki jo je vodstvu v intervjuju za STA izrazila ministrica za kulturo Asta Vrečko. Med drugim je izpostavila odnos direktorja z zaposlenimi in plačilo honorarja umetnici Niki Autor.

Nezaupanje ministrstva glede vodstva se zdi Bassinu zaskrbljujoče. Navedbe je označil za neresnične in neutemeljene, osebno pa se mu zdi neutemeljeno tudi vprašanje glede strokovnosti vodstva. Kot je dejal, je seznanjen tako z vodenjem kot z odnosi v kolektivu, ki niso pozitivni že od nepodaljšanja mandata prejšnjemu vodstvu, mnogi zaposleni pa “delujejo nemotivirano”.

Iz tega razloga ga ni presenetilo, da je del zaposlenih svoje nezadovoljstvo izrazilo v odprtem pismu medijem, skrbi pa ga stopnjevanje pritiska na vodstvo v zadnjih tednih. Kot je še povedal Bassin, je namreč svet avgusta ministrstvu predlagal revizijo poslovanja zavoda v obdobju zadnjih desetih let, a odgovora še ni prejel, na predhodnem sestanku na ministrstvu pa je bilo predlagano, da bi obdobje revizije spremenili na obdobje zadnjih dveh let.

Bassin: Nezaupnica Vaupotiču je eksces

Spor z Niko Autor glede plačila pri razstavi Če bi gozdovi govorili, bi se od žalosti posušili, ki je bila med marcem in junijem na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, je vodstvo po Bassinovih navedbah ustrezno reševalo. Da je strokovni svet izrazil nezaupnico direktorju zavoda Alešu Vaupotiču in mu predlagal odstop, pa je označil za eksces, ki si ga je ta organ dovolil, saj za to ni pristojen.

Po oceni Vaupotiča dialog, ki poteka v medijih, škoduje tako zavodu kot umetnosti, saj se preusmerja pozornost od iskanja rešitev. Navedbe, ki jih je označil za neresnične, je označil kot pritisk na svoje delo, zavrnil pa je tudi očitke glede strokovnosti in spora z Niko Autor. Odnose med zaposlenimi skuša izboljšati z različnimi postopki, poleg tega namerava vztrajati pri tem, da umetnost ni le “stvar nekih posameznikov”.

Glede plačila umetnici, o čemer je seznanil tudi ministrstvo, je pojasnil, da je bila razstava sprejeta v program še za časa prejšnjega vodstva, ko sta bila določena tudi honorar in razstavnina. Zaradi okoliščin, povezanih s covidom-19, je novo vodstvo stroške povišalo za četrtino in jih poravnalo še pred posegom Delavske svetovalnice. Sporen je po njegovih navedbah dodaten račun umetnice, ki ga je galerija zavrnila, ker se nanaša na izdelavo gradiva, ki ga ni naročila. Iz zadnje korespondence z umetnico pa po njegovih besedah celo izhaja, da želi dvojno plačilo, kar je Nika Autor ob izjavi označila za neresnico.

Kot je še dodal Vaupotič, obstaja sistemski problem glede financiranja likovnih umetnikov, zato se mu zdi pomembno, da poskuša ministrstvo odpirati vprašanja o smernicah glede honorarjev. V tujini sicer po Bassinovih besedah obstaja praksa, da muzeji umetnikom financirajo produkcijo, umetniki pa so s tem ponavadi zadovoljni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje