Predsednik vojaškega odbora Nata v Ljubljani: razvoj in modernizacija sta nujna

Slovenija 20. Feb 202315:30 2 komentarja
Slovenska vojska
Borut Živulović/Bobo

Predsednik vojaškega odbora Nata admiral Rob Bauer se je v Ljubljani sestal z načelnikom generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem Robertom Glavašem. Strinjala sta se, da sta razvoj in modernizacija vojsk članic Nata nujna za varnost v evroatlantskem prostoru.

Načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš se je danes v Ljubljani sestal s predsednikom vojaškega odbora Nata admiralom Robom Bauerjem, s katerim sta govorila o varnosti v Evropi in razvoju Slovenske vojske. Strinjala sta se, da sta za varnost v evroatlantskem prostoru nujna razvoj in modernizacija vojsk članic Nata.

“Admiralu sem predstavil načrte za modernizacijo vojaške opreme Slovenske vojske, ki so trenutno v teku, in tiste, ki jih planiramo v prihodnosti, ter ostale ukrepe, s katerimi lahko Slovenska vojska še učinkoviteje prispeva k ohranjanju mednarodne varnosti,” je dejal Glavaš.

Poudaril je, da Slovenska vojska razume in podpira prizadevanja Nata za ohranjanje varnosti v zavezništvu in izven naših meja. “Storili bomo vse, kar je v naši moči, da skupaj z Natom in članicami ohranimo našo skupno in varno sobivanje v zavezništvu,” je dodal.

Skupaj z Bauerjem sta spomnila na dozdajšnji prispevek Slovenije h krepitvi kolektivne varnosti in obrambe zavezništva v okviru Natovih misij. Ob tem je predsednik vojaškega odbora Nata izjavil, da je Slovenija zelo cenjena zaveznica in da ima pomembno vlogo pri spodbujanju regionalne stabilnosti v jugovzhodni Evropi in na Zahodnem Balkanu.

Opozoril je, da je Rusija trenutno najresnejša grožnja varnosti Nata ter miru in stabilnosti v evroatlantskem prostoru, posledice invazije pa presegajo Ukrajino in celo Evropo. “Gre namreč za ohranjanje mednarodnega reda, ki temelji na pravilih,” je dejal in ocenil, da se Moskva, kljub izgubam na bojišču, ne pripravlja na mir.

V luči tega je izpostavil pomen nadaljnje vojaške podpore Ukrajini, saj je to po njegovem mnenju najhitrejša pot do končanje vojne. Pri tem je pohvalil tako vojaško kot humanitarno pomoč Slovenije Ukrajini in dejal, da Slovenija s tem krepi bojno moč Kijeva in hkrati tudi njegov položaj za pogajalsko mizo v prihodnje.

Prav tako je poudaril, da morajo biti skupne sile članic Nata pripravljene in na voljo v zadostnem obsegu za odvračanje in obrambo pred vsemi grožnjami na vseh geografskih območjih ter dodal, da Nato ceni prizadevanja Slovenije za krepitev obrambnih izdatkov in posodobitev vojaške opreme.

Admiral Bauer ima danes na programu tudi srečanje s predsednico države Natašo Pirc Musar, obrambnim ministrom Marjanom Šarcem, državnim sekretarjem za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja Andrejem Benedejčičem ter predstavniki ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

V okviru obiska pa si bo na osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna ogledal tudi mednarodno vojaško vajo Lipicanec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje