Predsedniške volitve: tudi po pošti največ glasov za Natašo Pirc Musar

Slovenija 15. Nov 202214:51 1 komentar
Borut Živulovič/Bobo

K volilnim izidom z nedeljskega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev so okrajne volilne komisije prištele še glasovnice, ki so prispele po pošti. Po osveženih podatkih je za Natašo Pirc Musar glasovalo 53,87 odstotka volilcev, za Anžeta Logarja pa 46,13 odstotka.

V ponedeljek so okrajne volilne komisije štele še glasovnice, ki so prispele po pošti iz Slovenije. Na ta način so lahko glasovali volilci v bolnišnicah, zaporih, socialnovarstvenih zavodih ter volilci, ki so bili zaradi okužbe s koronavirusom v izolaciji.

Glasovnice je po podatkih Državne volilne komisije (DVK) oddalo 3.771 volilcev, od teh je bilo 37 neveljavnih. Za Natašo Pirc Musar jih je glasovalo 2.028, za Anžeta Logarja pa 1.706. Osveženi izidi predsedniških volitev kažejo, da je za novoizvoljeno predsednico glasovalo 480.414 volilcev oziroma 53,87 odstotka tistih, ki so prišli na volišča. Njen protikandidat pa je dobil 46,13-odstotno podporo, zanj je glas oddalo 411.432 volilcev. Udeležba je bila 53,22-odstotna.

To sicer še niso končni izidi, saj bodo čez teden dni, 21. novembra, okrajne volilne komisije in DVK ugotavljale še izid glasovanja po pošti iz tujine ter glasovanja na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Uradni izidi glasovanja bodo znani najpozneje 29. novembra, novoizvoljena predsednica Pirc Musar pa bo petletni mandat nastopila 23. decembra, saj se aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju mandat izteče dan prej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje