Pregledali so posnetke: kako je mogoče, da delavci na progi niso opazili vlaka?

N1 video 22. Dec 202318:55 16 komentarjev
Matjaž Kranjc
Foto: Jan Gregorc/N1

Pristojni še vedno ugotavljajo, kako se je lahko zgodila tragična nesreča, v kateri sta umrla dva delavca Slovenskih železnic. Nekaj prvih podrobnosti pa je vendarle že znanih. O tem, za kakšno človeško napako je šlo in ali bo kdo prevzel objektivno odgovornost in odstopil, je v oddaji N1 STUDIO spregovoril direktor SŽ – Infrastruktura.

Po strašni nesreči na železniški progi med Postojno in Prestrankom, ko je vlak trčil v devet delavcev Slovenskih železnic, med katerimi sta dva umrla, dva pa sta težje poškodovana, preiskava še vedno poteka. Kako se je lahko zgodilo, da so bili delavci o prihodu enega vlaka obveščeni in so se umaknili, o prihodu drugega pa ne? Kako to, da ga nihče med njimi ni videl ali slišal? Je šlo res za človeški faktor in kdo je zatajil, kaj so pokazali posnetki pogovorov in kaj sledi – bo kdo prevzel odgovornost?

Gost oddaje N1 STUDIO je bil direktor družbe SŽ – Infrastruktura Matjaž Kranjc, ki je najprej povedal, da sta poškodovana delavca že bolje in da bo prvi že v teh dneh odpuščen v domačo oskrbo.

Poslušali so tudi že prve posnetke pogovorov, ki bi lahko razkrili vzrok tragične nesreče. Kaj so ugotovili, pa v posnetku.

Zaradi nesreče so se danes na izrednih sejah sestali nadzorniki Slovenskih železnic in SŽ – Infrastruktura, ki so od vodstev obeh družb zahtevali pojasnila. Pa so koga pozvali tudi k odstopu? Ali Kranjc čuti objektivno odgovornost in kakšna je možnost, da bi odstopil s položaja?

Nadzorniki tudi pričakujejo, da bodo železnice uvedle ukrepe, ki bodo izboljšali varnost za delavce na tirih. “Mi smo že takoj včeraj ustavili vsa dela, ki se izvajajo pod prometom,” je povedal Kranjc. Dokler ne bodo okoliščine nesreče povsem raziskane in dokler ne bodo uvedene dodatne varovalke, na tak način ne bodo delali, je še pojasnil. Kaj konkretno to pomeni?

Letos je to že tretja delovna nesreča s smrtnim izidom na slovenskih tirih. Matjaža Kranjca smo za konec še vprašali, kaj vse morajo še raziskati oziroma ugotoviti, da bodo imeli celotno sliko, kako je do nesreče prišlo. Prav tako nas je zanimalo, ali bodo nova, strožja pravila veljala za vse delavce na tirih, tudi za tiste, ki niso zaposleni na Slovenskih železnicah.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje