Prelesnik odlok o aplikaciji pošilja na ustavno sodišče

Koronavirus 05. Avg 202115:15 > 16:00 4 komentarji
aplikacija NIJZ
N1

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je sporočila, da bo prekinila inšpekcijski postopek o aplikaciji za preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT. Vprašanje ustreznosti odloka, s katerim vlada regulira aplikacijo, bo poslala v presojo ustavnemu sodišču. Vsaj do odločitve ustavnih sodnikov odlok velja.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik bo vladni odlok o ugotavljanju izpolnjevanja pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani) dala v presojo ustavnim sodnikom.

“Ker vsaka obdelava podatkov pomeni poseg v z ustavo zagotovljeno človekovo pravico, v Sloveniji obdelav podatkov zaradi zagotavljanja pravne varnosti državljanov ni dopustno urejati z vladnimi odloki – pri sprejemanju teh namreč ni mogoče dosegati take stopnje demokratičnega procesa odločanja kot v državnem zboru, saj odražajo le odločitev vsakokratne izvršilne veje oblasti,” je zapisala v sporočilu za javnost.

Potreben je zakon

Po njenem mnenju je težava v tem, da izvršilna veja oblasti oziroma vlada sama ne more zagotoviti dovolj široke splošne in strokovne razprave ter doseči dovolj širokega družbenega konsenza. Za to je potreben zakon, ki mora čez parlamentarni postopek.

“Informacijski pooblaščenec vsekakor razume epidemiološko situacijo v Sloveniji in nujnost sprejemanja ukrepov za zajezitev širjenja virusa ter izraža skrb za javno zdravje, a obenem poudarja, da lahko po določbi 38. člena ustave obdelavo osebnih podatkov določa le zakon,” je zapisala. “Ugotovitev ustavnosti odloka je še toliko bolj pomembna, saj gre pri obdelavi podatkov v okviru ugotavljanja izpolnjevanja pogojev PCT za množično obdelavo in obdelavo podatkov v zvezi z zdravjem.”

Prelesnik
Ziga Zivulovic jr./BOBO

V dveh tednih tri različice aplikacije

Nacionalni inštitut je aplikacijo za skeniranje QR kod na evropskih digitalnih covidnih potrdilih prvič objavil 23. julija, vendar je popoldan istega dne sporočil, da jo umika. Vmes je informacijska pooblaščenka javnost obvestila, da je prejela prijavo, in bo zato izvedla inšpekcijski postopek. Med drugim je opozorila, da se brez ustrezne zakonske podlage takšna aplikacija, ki jo uporablja policija, ne more prenesti v zasebni sektor.

Nekaj dni pozneje je NIJZ objavil posodobljeno aplikacijo. Ta zdaj “civilistom” ne omogoča preverjanja istovetnosti osebe, ki se predstavlja s QR kodo oziroma digitalnim potrdilom. Janša je zaplete komentiral v dveh kritičnih objavah na omrežju Twitter.

Vlada je včeraj torej sprejela odlok, na podlagi katerega bo NIJZ pripravil novo različico aplikacije. Ta bo zdaj ob skeniranju QR kode z digitalnega covidnega razkrila ime in priimek osebe, datum rojstva ter podatek, ali izpolnjuje pogoj. NIJZ naj bi to, že tretjo različico aplikacije pripravil danes ali jutri.

Ker vlada vztraja pri regulaciji z odlokom, bo informacijska pooblaščenka inšpekcijski postopek prekinila in vprašanje prepustila ustavnim sodnikom. Odlok bo torej veljal vsaj do njihove odločitve. Predloga za začasno zadržanje odloka informacijska pooblaščenka ne bo podala.

Pravna podlaga za zdaj samo za nadzor na meji

“Nedvomna pravna podlaga za uporabo EU covidnih potrdil trenutno obstaja le za namene prehajanja meje,” je danes zapisala Mojca Prelesnik. “Uredba Evropskega parlamenta namreč jasno določa, da morajo države članice, če tega želijo uporabljati tudi za druge namene, sprejeti ustrezno nacionalno pravno podlago,” je poudarila.

Pojasnila je, da mora biti ta pravna podlaga skladna s pravom EU o varstvu podatkov ter z načeli učinkovitosti, nujnosti in sorazmernosti ter mora vsebovati določbe, s katerimi jasno določa področje uporabe, obseg in namen obdelave, kdo lahko preverja potrdilo ter ustrezne zaščitne ukrepe za preprečevanje diskriminacije in zlorab.

“Glede na določbe slovenske ustave pa tako ustrezno pravno podlago lahko zagotovi le zakon. V izogib vsakršnim nejasnostim in zaradi zaščite posameznikov bo zato o ustreznosti pravne podlage odločalo ustavno sodišče,” je zaključila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje