Premier Golob: Zaradi obnove bomo morali komu kakšno pravico tudi vzeti

Slovenija 28. Sep 202309:28 > 10:48 27 komentarjev
Robert Golob
Predsednik vlade Robert Golob si je ogledal uničenje po katastrofalnih poplavah. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Po veliki solidarnosti po zgodovinskih poplavah v nekaterih delih Slovenije in pri interesnih skupinah, ki bi se morale čemu odpovedati, opažajo odpor, je ocenil premier Robert Golob v pogovoru za Radio Slovenija. Povedal je še, da se je vlada znašla v likvidnostni zanki, ko je denar odobren, a zaradi postopkovnih zapletov, namenjenih transparentnosti, še ni izplačan. A premier zagotavlja, da kljub počasnim državnim mlinom to ne sme biti izgovor za počasnost pri izplačilih.

Po zagotovitvi sredstev po avgustovski ujmi se je vlada znašla v likvidnostni zanki, ko je denar odobren, a zaradi postopkovnih zapletov, namenjenih transparentnosti, še ni izplačan, je za Radio Slovenija pojasnil premier Robert Golob.

Obljubil je pospešitev postopka nakazil in napovedal, da bo zakon o obnovi in razvoju v DZ verjetno oktobra.

Kot je povedal, po veliki solidarnosti v prvih dneh po ujmi danes v nekaterih delih Slovenije in pri interesnih skupinah, ki bi se morale čemu odpovedati, opažajo odpor. A vlada je vlada po njegovih besedah odločena, da bo vsem štirim regijam, ki so bile prizadete v avgustovski ujmi, pomagala, da se znova postavijo na noge.

Golob priznava, da državni mlini meljejo počasi, a to ne sme biti izgovor za počasnost pri izplačilu nakazil. “A ker želimo, da je denar porabljen transparentno, smo zdaj v likvidnostni zanki, ki se je iz Ljubljane morda malo manj zavedamo, zato je bil sredin obisk Koroške pomemben,” je dejal. Kot je pojasnil, je vlada že na sredini seji na Koroškem poudarila, da zaradi transparentnosti ne sme trpeti hitrost nakazil.

“Prihodnji teden imamo na mizi operativne zadeve. Verjamem, da bomo to zanko v naslednjih tednih razrešili v zadovoljstvo vseh in postopek nakazil maksimalno pospešili,” je zagotovil.

Pojasnil je, da je zakon o obnovi in razvoju trenutno v pripravi in bo v državnem zboru najverjetneje v oktobru.

V zakonu, ki bo med drugim podrobneje opredeljeval delo sklada za obnovo, bo del namenjen tudi specifičnim problematikam razvoja regij. “Povezljivost regij bo ena od točk v tem zakonu,” je napovedal Golob, ki ob sprejemanju zakona pričakuje različne poglede, ne pa zavlačevanja opozicije.

Dotaknil se je tudi proračunov za leti 2024 in 2025, ki naj bi ju danes po napovedih sprejela vlada. V proračunu želijo po Golobovih besedah najti sredstva za obnovo znotraj obstoječe porabe, kar pomeni, kot je dejal premier, da bo treba kakšno pravico komu tudi vzeti. Predvideno je varčevanje po resorjih za štiri odstotke, a Golob je jasen, da tega reza ne bo povsod.

Premier je za letošnjo zimo napovedal cenejše ogrevanje na zemeljski plin. “V prihodnji sezoni si lahko ljudje zaradi padca cen obetajo znižanje cen stroškov za ogrevanje. Temu bo sledila vladna regulacija – sledili bomo temu, da se stroški ogrevanja z zemeljskim plinom spustijo,” je dejal. Pri elektriki pa bo vlada skušala zadržati sedanje stanje. “Tu ne moremo iti nižje. Ne bomo šli v sprostitev cen, ampak bomo še naprej izvajali regulacijo,” je še pojasnil v pogovoru za Radio Slovenija.