“Slovenija ima napovedano eno najvišjih rasti v EU”

Slovenija 05. Jul 202114:26 > 14:52 0 komentarjev
Evro
PROFIMEDIA

Na poslansko vprašanje o proračunskem primanjkljaju je premier Janez Janša komentiral, da ima Slovenija dobro bonitetno oceno in da se zato zadolžuje po nizkih obrestnih merah.

Poslanec Jani Prednik (SD) je na današnji seji na predsednika vlade Janeza Janšo naslovil vprašanje, kako bo vlada nadomestila izpad proračunskih sredstev ter visok proračunski primanjkljaj in javni dolg. Prednik je namreč izpostavil opozorila fiskalnega sveta, da je vlada v prvih treh mesecih letos ustvarila okoli pol milijarde evrov primanjkljaja brez upoštevanja protikoronskih ukrepov.

“Trošenje ni povezano le z epidemijo,” je dejal Prednik in vprašal, kako bo vlada nadomestila izpad proračunskih prihodkov, da bodo javni sistemi delovali tudi v prihodnje. Vlada ob večji porabi po njegovih besedah zmanjšuje druge prihodke proračuna, pri čemer je omenil napovedano davčno reformo in uvedbo socialne kapice.

Po Janševi oceni so imele vse vlade doslej težave z eno stranjo proračuna. “Sijajno je šlo pri delitvi, manj sijajno pa pri ustvarjanju. Če hočemo imeti dobro javnofinančno sliko, moramo skrbeti za obe plati,” je dejal in spomnil, da gre sedaj za posebne razmere. Po njegovih zagotovilih je država glede dolga in primanjkljaja znotraj zakonskih in evropskih meril.

“Res smo povečali javni dolg na blizu 80 odstotkov BDP, smo del evrskega območja, kjer je povprečje dolga pri 98 odstotkov BDP. Smo za 20 odstotkov boljši,” je menil. Ob tem ima Slovenija za letos in prihodnje lani napovedano eno najvišjih rasti v EU. “Imamo tudi eno najnižjih brezposelnosti, nižjo kot pred krizo v času vaše vlade,” je odgovoril Predniku.

Janša: Zadolžujemo se po rekordno nizkih obrestnih merah

Janša je spomnil na dobro bonitetno oceno države, ki se zato zadolžuje po rekordno nizkih obrestnih merah. “Leta 2014 smo iz proračuna dali za obresti 1,1 milijarde evrov, prihodnje leto bo obremenitev 600 milijonov evrov,” je navedel. Slovenija se je zadolžila, to so se tudi drugi, pri tem pa je pomembno, za kakšno ceno, je dodal.

Proračunski prihodki so bili manjši, ker določeni sektorji gospodarstva niso delovali. Sedaj pa so v ospredju investicije, iz katerih bodo nastala nova delovna mesta, bolje plačana. “Ni tedna, da se v Sloveniji ne bi odprla več desetmilijonska investicija, od Leka, Bia Separations, Novartisa do Palome ipd., kjer nastaja na stotine novih delovnih mest,” je sklenil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!